A faun

Korda Sándor, 1918. Fantasztikus szerelmes film faunokkal, nimfákkal és emberekkel.

Bemutató: 1918. szeptember 13. (sajtóbemutató, Uránia), 1918. szeptember 16. (bemutató, Uránia)
Műfaj: játékfilm, vígjáték, némafilm
Rendező: Korda Sándor

Státusz
Eredeti hossz: 5 felvonás, 1490 m, az osztrák forgalmi kópia hossza 1800 m
A film elveszett.

Tartalom
Az eladósodott Stronbury lord érdekházasságra készül. Eljegyzi Mr. Hope, a híres pomádégyáros leányát, Viviane-t. Az eljegyzés híre két embert is boldogtalanná tesz, a lord szegény rokonát, Lady Alexandrát, aki titokban régóta szerelmes a lordba, és Overtont, a festőt, aki Viviane-ért epekedik. Hope pénzt küld leendő vejének, hogy adósságait rendezze, a lord azonban lóversenyen ezt is elveszti. Öngyilkosságra készül, de ezt a faunok és nimfák boldog ligetéből megszökött ifjú faun megakadályozza. A lord másnapi estélyén Silvani hercegként mutatja be a faunt. Silvaninak, aki a szabad természet fia, feltűnik a civilizált emberek boldogtalansága, melyen szerinte csak a természetes ösztönökhöz való visszatérés segítene. Az a terve, hogy a lordot elválassza Viviane-tól, és Alexandrával hozza össze, de annyira megtetszik neki a lány, hogy magának akarja megszerezni. Mikor látja, hogy Alexandra csak a lordot szereti, összeboronálja a szerelmespárt, és csalódottan visszatér a faunok boldog ligetébe.

Miért érdekes?
Korda Sándor nagy fantáziával, pazar díszletek között rendezte meg az emberek és faunok szerelmi kalandjairól szóló könnyed történetet.

Alkotók
Gyártó: Corvin Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt.
Író: Edward Knoblauch (színmű, The Faun, 1911)
Forgatókönyvíró: Vajda László, Falk Richárd
Operatőr: Kovács Gusztáv (más források szerint Eiben István)
Színészek: Rajnay Gábor (a faun / Silvani), Lenkeffy Ica (Lady Alexandra Vance), Somlay Arthur (Lord Stronbury), Gyárfás Dezső (öreg faun), Horváth Paula (Mrs. Hope), Boyda Juci / Ághy Erzsi (Viviane, a leánya), Horváth Jenő (Gradock ügyvéd), Bartos Gyula (Morris bankár), Hajdu József (Fish, főlakáj), Jean Ducret (Overton, a festő)

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb

Leadkép: Bíró Mihály plakátja. Forrás: NFI