A gyónás szentsége

Janovics Jenő, 1916. Janovics Jenő, a kolozsvári némafilmgyártás atyja, ebben a filmben nemcsak rendez, de játszik is.

Bemutató: 1916. augusztus 28. (sajtóbemutató, Mozgókép Otthon), 1917. október 1. (bemutató, Omnia)
Műfaj: némafilm
Rendező: Janovics Jenő

Státusz
Eredeti hossz: 4 felvonás, 1060 m
A film elveszett.

Tartalom
Egy este feldúlt férfi ront be Vér Mátyás, a vidéki katolikus pap házába. Sürgősen gyónni akar. Kiderül, hogy gyilkosság terheli lelkét, melyet az imént követett el. A városkában hamarosan felfedezik a gyilkosságot, s a pap öccse, Imre is gyanúba keveredik. A pap megoldhatatlan lelkiismereti problémával kerül szembe: vagy a gyónás szentségét árulja el, és felfedi az igazi gyilkost, vagy tétlenül nézi ártatlan öccsének elítélését. Istenbe vetett hite segíti át a válságos napokon. A fiatalembert halálra ítélik, de menyasszonya, aki meg van győződve ártatlanságáról nem nyugszik bele az ítéletbe. Női ösztöne és szerelme nyomra vezetik. Felkutatja azt az embert, akit a paplakból látott kijönni a gyilkosság napján, s az ügyészt sikerül rábeszélnie, hogy őt is hallgassa ki A zaklatott férfi összeroppan a bíróság előtt, bevallja tettét, így az ártatlan fiatalember megmenekül. A pap lelke megnyugodhat, mert mégsem okozta szeretett öccse halálát azzal, hogy megőrizte pappá szentelésekor tett fogadalmát, a gyónás szentségét.

Miért érdekes?
Janovics Jenő nemcsak rendezője volt a filmnek, de a főhőst is ő alakította. A katolikus egyház jól fogadta az elhivatott pap történetét: Szegeden például, a leírások szerint Zadravecz István, a közkedvelt ferences házfőnök lelkesedése miatt sok hívő látogatott el a moziba.

Alkotók
Gyártó: Proja, Corvin
Író: Louis N. Parker (színmű, A bíboros, 1901)
Forgatókönyvíró:
Operatőr: Virágh Árpád
Színészek: Janovics Jenő (Vér Mátyás, a pap), Lengyel Vilmos (Vér Imre, mérnök, a pap testvére), Berky Lili (Margit, a menyasszonya), Várkonyi Mihály (Margit másik udvarlója), Hetényi Elemér, Szakács Andor, Réthely Ödön, Berky József, Fáy Flóra, Farkas Sándor, Laczkó Aranka, Mariházi Miklós, Nagy Gyula, Harsányi Rezső, Ihász Aladár, Dezséri Gyula

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb

Leadkép: Földes Imre plakátja. Forrás: NFI