A háromszáz éves ember

Fiatal magyar arisztokraták szereplésével készült készült fantasztikus film a magyar repülés ügyének támogatására.

Bemutató: 1914. április 26. Zeneakadémia, április 27-től: Apolló és Tivoli mozi
Műfaj: fantasztikus film, némafilm
Rendező: Fodor Aladár

Státusz
A film elveszett, hossza 1300 m

Tartalom
A háromszáz éven átívelő történet egy ifjú 17. századi várúr, Bálint gróf küzdelmét mutatja be szerelméért, Borbála grófnőért, melyet riválisával, Lőrinc gróffal vív. Az ifjú gróf álmában a film jelenébe, 1914-be kerül. Fantasztikus álma megelevenedik a filmen. Minden megváltozik körülötte, bolyongása közben betéved a városba, ahol az emberek megbámulják lovagi öltözékét. A Ritz szállóba vetődik, ahol éppen ötórai teánál talál egy úri társaságot. A fiatalok megpróbálják bevonni a táncba a lovagot, de Bálint gróf nem ismeri a modern táncot, dühös lesz, és megmutatja, mi az igazi magyar tánc: a palotás. A várúr tovább csetlik-botlik az autó és a repülőgép századában, s számtalan mulatságos bonyodalom forrása, hogy nem ismeri a modern kor technikai vívmányait. Különös kalandjai támadnak a kerékpárral és az automobillal, melyeket nem tud használni. A jelenben ismét találkozik hűtlenkedő szerelmével, akit végül sok kaland után aeroplánon szöktet meg. Álom és valóság, múlt és jelen, realitás és irrealitás képei váltakoznak a filmen, s a történet során a nézők megismerhetik az arisztokraták magánéletét, időtöltéseit, szokásait.

Az elveszett némafilm rekonstrukciója a Filmarchívumban őrzött, 66 jelenetfotót tartalmazó album alapján:

Miért érdekes?
Az 50 perces némafilm magántőkéből, jótékonysági céllal készült: a film készítését kezdeményező főúri társaság a népszerű médiumot, a filmet használta fel az új technikai vívmány, a repülés népszerűsítésére. A forgatókönyvet a kor ismert írói, Bródy Sándor és Nagy Endre szállították, szereplői fiatal magyar arisztokraták voltak, akikből később sokszor ismert politikusok, közszereplők, művészek lettek. A film forgalmazásából származó jövedelmet kettős jótékony célra, a magyar repülés fejlesztésére és a Szövetség utcában működő Poliklinika támogatására kívánták fordítani. Ez lett a magyar filmtörténet első időutazásos fantasztikus filmje. A fantasztikumtól idegenkedő, műfajszegény magyar filmgyártásban nem sok követője akadt: az 1912 és 1930 között készült nagyjából 600 játékfilm közül mindössze 10 választott fantasztikus témát, a hangosfilm korszakban pedig még ennyi sem.

Alkotók
Gyártó: Kino-Riport
Forgatókönyvíró: Bródy Sándor, Nagy Endre
Operatőr: Bécsi József
Szereposztás: gróf Andrássy Gyuláné Zichy Eleonóra 
Szereplők: Andrássy Katinka (Borbála grófnő), Batthyány Gyula (Bálint gróf), Csáky István (Lőrinc gróf, Borbála kedvese), Esterházy Ferenc (konfliskocsis), Csáky Béla (rendőr), Wenckheim Antal (pilóta)

Az alkotók azonosítása a galériára kattintva olvasható:

Külföldi forgalmazás:
ismeretlen

Filmkereső, Hangosfilm

Leadkép: Andrássy Katinka grófnő és gróf Batthyány Gyula, az 1989-ben a Filmarchívumba került fotóalbum egyik képén, Szőnyi Lajos felvételén.