A kancsuka hazájában

Fekete Mihály, 1919. Orosz témájú dráma a kolozsvári filmgyártás virágkorából.

Bemutató: 1919. február 25. (Színkör-mozgó, Kolozsvár)
Műfaj: játékfilm, dráma, némafilm
Rendező: Fekete Mihály

Státusz
Eredeti hossz: 4 felvonás, hossza ismeretlen.
Csak rövid töredékek maradtak fenn.

Tartalom
Mendelejeff Judit orvostanhallgatónak zsidó származása miatt kellemetlenségei támadnak a rendőrséggel. Az orosz törvények értelmében zsidó lány csak akkor járhat egyetemre, ha a bukott nők igazolványával rendelkezik. Fedor Ivanovics rendőrtiszt elnézné a törvénysértést, ha a lány nem utasítaná vissza közeledését. Judit azonban évfolyamtársát Ivánt szereti, s ellenáll a rendőr ostromának. Fedor kozákjaival házkutatást tart a lakásában és beidézi a lányt a rendőrhivatalba. Az egyik kozák, Lentovszky mély rokonszenvet érez Judit iránt. Kiderül, hogy neki is van egy kislánya, aki nagyon beteg. Judit megpróbál segíteni a beteg gyermeken, de már késő. Mikor a gyermek halála után szomorúan ballag hazafelé, Fedor elébe ugrik és erőszakoskodni kezd vele. Iván szerencsére éppen arra jár, s leüti a rendőrt. A közelben tartózkodó kozákok letartóztatják és bebörtönzik a fiatalembert. Judit felkeresi a rendőrfőnököt, s kéri, hogy bocsássa szabadon Ivánt. A rendőrfőnök elutasítja kérését és tisztességtelen ajánlatot tesz neki. Másnap a rendőrfőnök súlyos beteg lesz. Juditot hívják el hozzá. A lány abban a reményben, hogy ezzel elősegíti Iván kiszabadulását, gondosan ápolja. A rendőrfőnök azonban gyógyulása után sem teljesíti kérését, erőszakoskodni kezd vele. Judit kétségbeesésében felkapja az asztalon heverő revolvert és lelövi a férfit. Ezek után ő is börtönbe kerül. Lentovszkyt bízzák meg a rabok Moszkvába kísérésével. Az öreg kozák azonban velük szolidáris és segítséget nyújt a szökésükhöz.

Miért érdekes?
A kolozsvári filmgyár virágkorában készült orosz témájú dráma. A filmet a fennmaradt jelentfotók, a gyalui Jenő dramaturg hagyatékában megtalált filmszalagrészletek, a forgatókönyv és két forgatási nap fennmaradt diszpozíciós ívei alapján 2019-ben rekonstruálták:


Alkotók
Gyártó: Transsylvania Filmgyár
Forgatókönyvíró: Gyalui Jenő
Operatőr: Fekete László
Színészek: Izsáky Margit, Kozma Hugó, Réthely Ödön, Szakács Andor, Jakabffy Ilonka

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb

Leadkép: Nagy Adorján, azonosítatlan szereplő, Dezséri Gyula, Sebesi László, azonosítatlan szereplő. Ismeretlen fotós. Forrás: NFI