A karthausi

Kertész Mihály, 1916. Báró Eötvös József regényének filmváltozata egy forradalmi korszak lobogó érzelmeiről.

Bemutató: 1916. augusztus 22. (sajtóbemutató, Mozgókép-Otthon), 1916. október 16. (bemutató, Mozgókép-Otthon)
Műfaj: dráma
Rendező: Kertész Mihály

Státusz
Eredeti hossz: 6 felvonás, magyar forgalmi kópia 2000 m, osztrák forgalmi kópia 1700 m.
A film elveszett.

Tartalom
Gróf Delmonte a karthausi barátoknál nevelteti fiát, Gusztávot. Mikor a fiatalember elhagyja a kolostort, elkábítja a nagyvilág. Megismerkedik Palmaux gróf leányával, Juliával, és első látásra beleszeret. A lány szülei örömmel látják a fiatal gróf vonzalmát. Palmaux egykori komornyikjának a fia, Dufay is udvarol Júliának, s a lány inkább hozzá vonzódik.

Egy alkalommal, a júliusi forradalom idején, Gusztáv és Julia együtt kocsiznak. A nép dühe megállítja kocsijukat, a leányt csak Gusztáv férfias fellépése menti meg. Gusztáv megkéri a lány kezét, aki apja parancsára nem ellenkezik, de Dufayval titokban szökést tervez. Az utolsó pillanatban Gusztáv megakadályozza a szökést. A gróf tudomást szerez a dologról, és kitagadja leányát minden vagyonából. Dufay ezek után elhagyja Júliát, Gusztáv pedig párbajt vív a jellemtelen Dufayval, azonban Juliának elveszti a nyomát. Az elkeseredett fiatalember kártyában, ivásban és nőkben keres feledést. Egy napon találkozik Bettyvel, akinek meghódítására fogadást köt a barátaival, hamarosan pedig valódi szerelemre ébred a lány iránt.

Ezalatt Julia megszüli Dufay gyermekét és rettenetes nélkülözéseken megy át, míg végül Amalfi herceg magához veszi. Gusztávnak el kell vinnie Bettyt egy lakomára, melyet Amalfi herceg rendez. Itt találkozik újra Gusztáv Júliával, s feltámad szívében a régi szerelem. Julia, hogy ne válassza el Gusztávot új szerelmétől, öngyilkos lesz, Betty azonban rájön, hogy fogadás áldozata lett, nem bízik többé Gusztáv szerelmében, ezért elhagyja őt. Gusztávot a kétszeres csalódás megtöri, visszamegy a karthausi kolostorba, és újra felölti a szerzetesek csuháját.

Miért érdekes?
Báró Eötvös József regényének filmváltozata egy forradalmi korszak lobogó érzelmeiről. A film a Star filmgyár újabb minőségi irodalmi alapokon nyugvó mozgóképe a János vitéz után.

Alkotók
Gyártó: Star
Író: Báró Eötvös József (regény, 1839)
Forgatókönyvíró: Rákosi Tibor, Fellner Péter Pál
Operatőr: Zsitkovszky Béla
Színészek: Góth Annie (Julia grófnő), Turán Gusztáv (Gusztáv gróf), Deésy Alfréd (Dufay városkapitány), Bársony Lilla (Valmonte márkiné), Fényes Annuska (Betty), Lajthay Károly (Armand), Bónis Lajos (az öreg Palmaux, Julia apja, egyes forrásokban Talmaux néven), Gajdos Pál trükk-színész

Külföldi forgalmazás
Ausztria
Németország

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb

Leadkép: Julia grófnő szerepében Góth Annie. Ismeretlen fényképész. Forrás: Hangosfilm