A kétarcú asszony

Bolváry Géza, 1920. Mattyasovszky Ilona kettős szerepben alakítja az előkelő hölgyet és a züllött apacslányt.

Bemutató: 1920. november 29. (Corso)
Műfaj: játékfilm, dráma, némafilm
Rendező: Bolváry Géza

Státusz
Eredeti hossz: 5 felvonás, 1812 m.
A filmből csak egy néhány másodperces töredék maradt meg.

Tartalom
Percy szívbeteg nagybátyja, Lord Wilmont kérésére visszatér Londonba, inasával, Bobbal. Csodálkozva pillantja meg Daisyt, a lord szép fiatal feleségét, akibe beleszeret. A fiatalasszony hű marad öreg férjéhez és visszautasítja Percyt. Bob a külvárosban apacspárt lát kilépni a kocsmából, és legnagyobb megdöbbenésére az apacslányban felismeri Daisyt, a lord feleségét. Követi a párt és akaratlanul tanúja lesz, ahogy ezek kirabolnak egy előkelő fiatalembert. Követi a rablókat egy palánkokkal körülvett utcáig, ahol az apacsok hirtelen eltűnnek. Percy ezalatt a klubjában tartózkodik, ahol megjelenik barátja Weathy, és izgatottan elmeséli, hogy imént az utcán kirabolta egy apacspár. Percyt türelmetlenül várja Bob, aki hazatérésekor elmeséli különös élményét, Daisy fényképére mutat és a leghatározottabban állítja, hogy ő az apacslány. Percy megpróbálja leleplezni a lányt és az apacsbandát, de nem jár sikerrel. Az apacsok betörnek lord Wilmont villájába. Az apacslány beoson két betörő társaságában, de Percy és barátai, akik résen vannak, követik és leleplezik őket. Lord Wilmont a zajra revolverrel a kezében belép a szobába, döbbenten ismeri fel Daisy arcvonásait és elkeseredésében lelövi őt. Ebben a pillanatban megjelenik a küszöbön az igazi Daisy, s a meggyilkolt apacslányban felismeri ikertestvérét, Maryt. Az izgalom a szívbeteg Lord életébe kerül.

Miért érdekes?
A nagy művészi igénnyel elkészített filmben, amelynek Bolváry Géza rendezője és írója is egyben, Mattyasovszky Ilona, saját ikertestvérét alakítva, kettős szerepet játszik. A tartalomleírásban használt „apacs” kifejezés a francia „apache” szóból került át a magyarba, és a 20. század első felében azokra a züllött, alvilági figurákra, külvárosi negyedekben felbukkanó kétes hátterű alakokra használták, akiknek sokszor gyűlt meg a baja a törvénnyel.

Alkotók
Gyártó: Star Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt.
Forgatókönyvíró: Bolváry Géza
Operatőr: Kováts István, Zsitkovszky Béla
Színészek: Horváth Zoltán (Lord Wilmont), Mattyasovszky Ilona (Daisy, a lord felesége / Mary, az apacsleány), Vándory Gusztáv (Percy, a lord unokaöccse), Charley Grunidge (Bob, az inas), Zsoldos János (Jack), Gárday Lajos (apacs), Parlaghy Iván, Szarvasi Soma, Körmendy Kálmán

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb 

Leadkép: Mattyasovszky Ilona két arca. Ismeretlen fotós. Forrás: Hangosfilm