A kölcsönkért csecsemők

Kertész Mihály, 1915. Kertész Mihály remek vígjátéka külföldön is a nézők kedvence lett.

Bemutató: 1915. február 19. (sajtóbemutató, Apolló), 1915. március 22. (bemutató, Apolló)
Címváltozat: Sztrájkol a gólya
Műfaj: játékfilm, vígjáték
Rendező: Kertész Mihály

Státusz
Eredeti hossz: 3 felvonás, 1170 m
A film elveszett.

Tartalom
A fiatal házaspár, Emma és Aladár egy napon annyira összekülönbözik, hogy szétköltöznek, és válni akarnak. Hat hónap telik el. Aladár Pesten szomorkodik. Emma otthon sírdogál, lánytestvére és sógora, Aranka és Dezső kieszeli, hogy adoptáljon egy menhelyi újszülöttet, s férjének sürgönyözze meg, hogy kisbabájuk született. A gyerek anyja az utolsó pillanatban megtagadja a hozzájárulását az örökbefogadáshoz, s mivel a sürgöny már elment, Dezső kénytelen ellopni a kisbabát. Az anya rendőrséggel fenyegetőzik, ezért Dezső a mosónőtől, akinek ikrei születtek, kölcsönkér egy másik gyereket. Aladár éppen akkor toppan be, mikor Dezső ki akarja cserélni a két csecsemőt. Mivel a gyerekszobában két gyerek van Dezső kénytelen azt hazudni, hogy ikrek születtek. Ezek után szükség van még egy gyerekre, mert az elsőt mindenképpen vissza kell adni az anyjának. Dezső ellopja hát a mosónő másik gyermekét is. Éppen cseréli a gyerekeket, mikor belép Aladár. Dezső hebegve magyarázza, hogy tulajdonképpen hármas ikrek születtek. Rövid ideig tart Aladár boldogsága, rendőrök kíséretében beront az első gyermek anyja, majd a mosónő, és elviszik mindhárom gyermeket. A bánatos férj végül megbocsátja feleségének a ravasz cselt, hiszen, ami nincs, az még lehet.

Miért érdekes?
Kertész Mihály Kolozsváron készített vígjátékában együtt játszanak a kiváló színész testvérek, Berky Lili, Berky Kató és Berky József. A vidám történet külföldön is gyorsan a nézők kedvence lett.

Alkotók
Gyártó: Proja
Író: Margaret Mayo (színdarab, Baby Mine, 1910)
Forgatókönyvíró: Janovics Jenő
Operatőr: Bécsi József
Színészek: Ihász Aladár (Aladár), Berky Lili (Emma, a felesége), Berky Kató (Aranka, Emma húga), Mészáros Alajos (Dezső, a férje), Báthory Elza (az anya), Simon Mariska (a mosónő), Kozma Hugó (a pincér), Berky József (a detektív), Némedy Mátyás (a rendőr), Pálfy Bertalan (a fiákeres), Nagy Gyula (Kálmán, Aladár főnöke), Nagy Ilonka

Külföldi forgalmazás
Ausztria
Németország (Der Storch)
Csehország

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb

Leadkép: Ihász Aladár kisbabával. Ismeretlen fotós. Forrás: NFI