A kuruzsló

Kertész Mihály, 1917. Egy fiatal orvos története, amit Kertész Mihály kétszer is megrendezett.

Bemutató: 1917. szeptember 10. (Royal-Apolló)
Műfaj: játékfilm, dráma, némafilm
Rendező: Kertész Mihály

Státusz
Eredeti hossz: 4 felvonás, 1190 m
A film elveszett.

Tartalom
Tordai Dezső, a szegény, de tehetséges medikus nem tudja előteremteni az utolsó szigorlatának vizsgadíját. Elkeseredésében idegen pénzhez nyúl. Bűnét felfedezik, és a fiatalember börtönbe kerül. Szabadulása után első útja diákkori barátjához, Horváth Jánoshoz vezet, akiről kiderül, hogy időközben sikeresen elvégezte az egyetemet, de meghalt. A diploma nélküli, megbélyegzett fiatalembernek az az ötlete támad, hogy elhunyt barátja oklevelével és annak neve alatt fog orvosi praxist folytatni. Terve sikerül. Rövidesen igen híres sebész, egyetemi tanár és a Tudományos Akadémia tagja lesz, aki emberek százainak menti meg az életét. Egy napon azonban Zsámoly, a szenzációvadász riporter leleplezi, hogy az elismert egyetemi tanár más diplomájával gyógyít, operál. Az ellenséges cikk hatására mindenki ellene fordul. A csalódott férfi elhagyja hazáját, hogy új életet kezdjen. Magával viszi barátja húgát, Ilmát, akihez már évek óta gyöngéd szerelem fűzi.

Miért érdekes?
Karriertörténet egy fiatal orvosról, akit Uray Tivadar alakít. Az adaptáció alapjául szolgáló színdarabot az osztrák Sascha filmgyár 1923-ban újra megfilmesítette, ismét Kertész Mihály rendezésében.

Alkotók
Gyártó: Phönix
Író: Földes Imre (színmű, 1909)
Forgatókönyvíró: Vajda László
Operatőr: Bécsi József
Színészek: Csortos Gyula (Tordai Dezső), Uray Tivadar (Horváth János), T. Halmi Margit (az anyja), Lenkeffy Ica (Ilma, a húga), Z. Molnár László (Zsámoly riporter), Báthory Giza (Csáthyné), Réthey Lajos, Hegedűs Ferenc, Kläry Lotto

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb

Leadkép: Földes Imre plakátja. Forrás: NFI