A lélek órása

Balogh Béla, 1923. Főszerepben Lóth Ila, a magyar Mary Pickford.

Bemutató: 1923. július 13. (sajtóbemutató, Kamara) 1924. január 4. (Corvin)
Műfaj: játékfilm, dráma, némafilm
Rendező: Balogh Béla

Státusz:
Eredeti hossz: 6 felvonás, 2357 m
A film néhány másodperces töredéke megmaradt a Vándory-hagyatékban.

Tartalom
Magda a tisztes szegénységből a gazdagok gondtalan világába vágyódik. Anyja és nagybátyja intése ellenére megszökik szerelmével, a könnyelmű Tomory Sándorral, aki fényűző élettel kecsegteti. Boldogsága nem tart sokáig, a fiatalember rövidesen megunja, és elhagyja. Magda elkeseredésében öngyilkosságba menekül. Megmentik, és nagybátyja házában ápolják. Itt tudja meg, hogy Tomoryt váltóhamisításért letartóztatták. A nagybácsi, „a lélek órása”, megpróbálja megmenteni ezt az eltévelyedett lelket. Kiszabadítja a fiút, esélyt ad neki az újrakezdéshez. Tomory megbánja könnyelműségét, és megfogadja, hogy megváltozik. Megkéri Magda kezét. A csalódott lány először kikosarazza a hűtlen fiatalembert, de mikor meggyőződik róla, hogy a fiú valóban jó útra tért, mégis megbocsát neki, és hozzámegy feleségül.

Miért érdekes?
A lélek működését vizsgáló szerelmi dráma női főszereplője Lóth Ila, akit a kortársak a magyar Mary Pickfordnak neveztek. A híres tatai lóvásárban készült felvételeken a magyar arisztokrácia számos tagja feltűnik.

Alkotók
Gyártó: Balogh Consortium
Rendező: Balogh Béla
Forgatókönyvíró: Balogh Béla
Operatőr: Nagy Dezső
Színészek: Lóth Ila, Vándory Gusztáv, Leon André, Boross Endre, Gáspár László, Lázár Gida, Muzsnay Bella, Stella Gyula, Szőke Sándor, Ujj Kálmán, Sziklay Kornélné Jolán, Roby Lici

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb

Leadkép: A film plakátja. Forrás: NFI