A lélekidomár I-II.

Garas Márton, 1920. Nagyszabású adaptáció Jókai Mór népszerű regényéből.

Bemutató: 1920. augusztus 11. (sajtóbemutató, Uránia), 1920. szeptember 25. és október 2. (bemutató, I-II. rész, Uránia)
Műfaj: játékfilm, dráma, némafilm
Rendező: Garas Márton

Státusz
Eredeti hossz: 2 rész, 10 felvonás, hossza 4365 m
A film elveszett.

Tartalom
Lys Blanc gróf adoptálta törvénytelen gyermekét, Lyonelt, de a fiúból a jó nevelés ellenére is kiütközik a táncosnő anyja természete. Züllött életmódot folytat, és szerelmével üldözi féltestvérét, a gróf törvényes leányát, Medeát. A gróf megharagszik és kitagadja végrendeletéből Lyonelt. Halála éjszakáján Lyonel a híres kalandorral, Montebelloval szövetkezve ellopja a családi ékszereket és a végrendeletet. Montebellot sikerül elfogni, Lyonel azonban elmenekül. A nyomok Bécsbe vezetnek Traumhold bankárhoz, aki öngyilkos lesz. Hűséges szolgája, Kalthián Péter vállalja a gyilkosság vádját, hogy a bankár lánya hozzájuthasson a biztosítási összeghez. A börtönben Montebello és Kalthián Péter lázadást szervez, s miközben kitörnek a fegyházból, Montebellot halálos lövés éri. Péter, akinek Montebello elárulta a rejtekhelyet, nyomra vezeti Lándoryt, a vizsgálóbiztost. Lyonel hamarosan rendőrkézre és börtönbe kerül. Miután kiderül, hogy a gróf halálos ágyán mégis visszahelyezte fiát örökségébe, a grófnő arra kéri Medeát, hogy lépjen közbe Lyonel érdekében. Lándory nem tudja megtagadni a gyönyörű lány kérését, s a fiatal gróf visszatérhet a társadalomba. Lándory és Medea között szerelem szövődik, s mivel Lyonel sem tud lemondani a lányról, a két férfi megharcol egymással. A küzdelemben Lyonel marad alul, Lándory pedig magával viheti szerelmesét.

Miért érdekes?
A korabeli vélemények szerint „Jókai fantáziáját csak a mozi tudja utolérni”. Az eredeti regény történetét a film alkotói a jelenbe helyezték, de annak vadregényes hangulatát sikerült megőrizni.

Alkotók
Gyártó: Corvin Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt.
Író: Jókai Mór (regény, 1889)
Forgatókönyvíró: Vajda László
Operatőr: Eiben István
Színészek: Rajnay Gábor (Lándori), Réthey Lajos (Lys Blanc gróf), Mattyasovszky Ilona (Lys Blanc grófnő), Törzs Jenő (Lyonel), Fenyvessy Emil (Traumhold bankár), Makay Margit (Godiva, a bankár lánya), Dénes Oszkár (Montebelló), Szőreghy Gyula (Kalthián Péter, a bankár szolgája), Becker Bäby (Lidy Carcasse), Almássy Sári, Z. Molnár László (L’isine márki), Körmendy Sári (Medea), Pető Béla, Kovács György

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb

Leadkép: Rajnay Gábor és Makay Margit. Ismeretlen fotós. Forrás: Hangosfilm