A nőstényfarkas

Garas Márton, 1918. Fedák Sári a romlott asszony szerepében.

Bemutató: 1918. november 6. (sajtóbemutató, Mozgókép-Otthon), 1919. március 24. (bemutató, Mozgókép-Otthon)
Műfaj: játékfilm, dráma, némafilm
Rendező: Garas Márton

Státusz
Eredeti hossz: 5 felvonás, 1444 m
A film elveszett.

Tartalom
Tarics Ákos földbirtokos könnyelműen él, szórja a pénzt. Egy éjjeli mulatóban megtetszik neki Ráchel, a virágárus leány, s hogy egyedül lehessen vele, lakására rendeli egy csokor virággal. Ráchel felháborodva utasítja vissza Tarics szerelmi ajánlatát, s csokrát is otthagyva elrohan. Egy park fái alatt üldögél, amikor hozzálép egykori iskolatársnője, Pallay gyáros neje. Pallayné magához veszi a mostoha sorsú lányt, s férje alkalmazást ad neki a gyárban, ahol ügyesnek és tanulékonynak bizonyul. Werner mérnök heves szerelemre gyullad a szép Ráchel iránt, s megkéri a kezét. A lány azonban barátnője férjéhez, Pallay gyároshoz vonzódik, és amikor ebből családi botrány lesz, feleségül megy Wernerhez, s mindketten elhagyják a gyárat. Az időközben elszegényedett Tarics az emberektől távol, elvonultan él egy parasztlánnyal, Floreával, s fizikai munkásként keresi kenyerét. Werner állást nyer egy bányatelepen, és nejével kirándulást tesz a hegyek közé. Ráchel itt találkozik ismét Tariccsal, s most az asszony igyekszik meghódítani a férfit. Ráchelt, aki az idők folyamán romlott asszonyi bestiává, „nőstényfarkassá” vált, aki ujja köré csavar minden férfit, nem a szíve vonzza Taricshoz, hanem önző célok: szeretné megszerezni a férfi kopár földjeit, amelyek gazdag rézbányát rejtenek. A romlott Ráchel és a párját szerető, féltékeny Florea harcolnak a férfiért. Küzdelmük tragikusan végződik. A szenvedélyes parasztasszony szörnyű büntetést mér a kacér vetélytársára, fejszével agyonüti az erdő mélyén.

Miért érdekes?
Fedák Sári a romlott asszony szerepében ujja köré csavarja a férfiakat. A film egy részét a színésznő pestszentlőrinci villájában forgatták.

Alkotók
Gyártó: Hungária Filmgyár és Forgalmi Rt.
Író: Garvay Andor (színmű, Benn az erdőn, 1913)
Forgatókönyvíró: Lázár István
Operatőr: Raymond Pellerin
Színészek: Fedák Sári (Ráchel, a nőstényfarkas), Fenyvessy Emil, Virányi Sándor, Pécsi Blanka, Vágó Béla, Zala Karola, Z. Molnár László, Étsy Emília, Almássy Sári, Jákó Amália

Külföldi forgalmazás
Németország (Dein Leben war meine Liebe und mein Tod)

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb

Leadkép:  a Hungária filmgyár hirdetése a Mozihét 1919/13. számában.