A Pál-utcai fiúk

Balogh Béla, 1917. A magyar irodalom leghíresebb ifjúsági regényének első filmváltozata.

Bemutató: 1917. október 19. (sajtóbemutató, Mozgókép-Otthon), 1917. december 17. (bemutató, Uránia)
Műfaj: játékfilm, dráma, némafilm
Rendező: Balogh Béla

Státusz
Eredeti hossz: 4 felvonás.
A film elveszett.

Tartalom
A Pál-utcai fiúk és a vörösingesek között a grundért folyik a harc. A Pál-utcai fiúk belopóznak az ellenséges tábor területére, ahol tanúi lesznek, hogy Geréb elárulja őket. Rejtőzködés közben a kis Nemecsek nyakig beleül egy vizesmedencébe, ezért köhögősen, megfázva tér haza. Miközben a Pál-utcaiak vezért választanak, Nemecsek észreveszi a közelben ólálkodó Gerébet, és utána lopakodik. A fiúk azt hiszik, hogy a vörösingesekhez pártolt, árulónak tartják. Nemecsek ezalatt követi Gerébet a Füvészkertbe. Megvédi a Pál-utcaiak becsületét, de a vörösingesek azzal büntetik, hogy ruhástól kell megfürödnie a tó vizében. A hideg fürdő ágynak dönti, így nélküle kezdődik meg a harc a grundért. A küzdelem már-már a vörösingesek javára dől el, mikor megjelenik a lázas Nemecsek, és legyőzi Áts Ferit, s ezzel kivívja a Pál-utcai fiúk győzelmét. A lázat, a betegséget azonban nem sikerül legyőznie, ájultan viszik haza, s mire a Pál-utcai fiúk megérkeznek, hogy elismerjék hősiességét, már nem él.

Miért érdekes?
A magyar irodalom leghíresebb ifjúsági regényéből számos magyar és külföldi filmváltozatot forgattak. Balogh Béla, az 1917-es verzió rendezője, 1924-ben is készített egy verziót. Balogh Béla életművében számos gyermek-témájú alkotást találunk, de a gyerekcsapatok kalandjait bemutató filmek általában világszerte népszerűek voltak a némafilm korában.

Alkotók
Gyártó: Astra Filmgyár és Filmkölcsönző Rt.
Író: Molnár Ferenc (regény, 1907)
Forgatókönyvíró: Balogh Béla
Operatőr: Zsitkovszky Béla
Színészek: ??

Külföldi forgalmazás
Oroszország

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb

Leadkép: Jelenet a filmből – azonosítatlan szereplő, Mattyasovszky Ilona, Hatvani János, Weisz Jenő. Ismeretlen fotós. Forrás: NFI