Sárga csikó

Félix Vanyl, 1913. Egy magyar népszínmű, ami öt kontinensen sikert aratott.

Bemutató: 1913. december (Párizs), 1914. január 12. (Omnia, Budapest)
Műfaj: játékfilm, népszínmű, némafilm
Rendező: Félix Vanyl

Státusz
Eredeti hossz: 1540 m
A filmből csak egy 135 m hosszú töredék maradt meg.


Tartalom

Csorba Márton üldözőbe veszi a tiszttartót, aki megkörnyékezte feleségét. Bakaj András éppen orvosért indul, mert beteg a kislánya, de a menekülő tiszttartó el akarja venni tőle a lovát. A dulakodásban véletlenül elsül a fegyver, és halálra sebzi a tiszttartót, akit egy koldus kirabol. A pusztabíró a helyszínre érkező Csorbát tartóztatja le. Bakajnak nincs ereje föladni magát beteg kislánya miatt, így Csorbát ítélik el 15 évre gyilkosságért. Tizenöt év múlva Bakaj már módos gazda. Lánya mellett Csorba Lacit, a „gyilkos” fiát is felnevelte. Bakaj Erzsi és Csorba Laci megszeretik egymást, és esküvőre készülődnek. Erzsike barátnőivel átmegy a Tiszán túlra, hogy pántlikát vásároljon a menyasszonyi ruhájához. Csorba Márton, fogságát letöltve, éppen hazafelé tart, amikor a városból csónakkal érkező lányok örvénybe kerülnek. Erzsi kivételével mindenki kiúszik, a fuldokló lányt Csorba Márton menti ki a vízből, majd az uraság sárga csikóján elvágtat a hálálkodás elől. Csorba Laci találkozik az apjával, és meggyőződik ártatlanságáról. A sárga csikó ellopását magára vállalva, elbujdosik, betyárnak áll. Csorba Márton Erzsivel indul a fiú keresésére, s a koldustól ekkor tudja meg, hogy ki volt az igazi gyilkos. Közben Csorba Laci álöltözetben elrabolja Erzsit, de megkerül a sárga csikó, és hazatérhetnek. Csorbának nincs ereje Bakajt leleplezni, mert nem akarja elrontani a fiatalok boldogságát.

Miért érdekes?
A párizsi Pathé cég kimutatása szerint a filmet 137 példányban kellett lemásolni, öt földrészen forgalmazták, még Japánban is sikert aratott. A forgatást azonban egy tragédia is beárnyékolta, mert a fiatal színésznő, Imre Erzsi a csónakos jelenet közben a Szamosba fulladt. A baleset kapcsán később a bíróság előtt is vizsgálták a felvételeket, ekkor szerepelt először mozgókép bírósági bizonyítékként Magyarországon.

A Sárga csikó nyomában from Filmtett on Vimeo.


Alkotók

Gyártó: Pathé-Frères, Janovics Jenő vállalata
Író: Csepreghy Ferenc (népszínmű, 1877)
Forgatókönyvíró: Janovics Jenő
Operatőr: Robert Montgobert, Polik Dezső
Zene: id. Stephanides Károly
Színészek: Fekete Mihály (Csorba Márton), Hegyi Lili (Csorbáné, a felesége), Várkonyi Mihály (Csorba Laci, a fiuk), Beke Gyula (Csorba Laci gyerekkorában), Szakács Andor (Bakaj András), Berky Cunci (Erzsike, a lánya gyerekkorában), Berky Lili (Erzsike felnőtt korában), Berky József (Bogár Imre, a haramiák vezére), Nagy Gyula (kántor – egyes források szerint: a vak koldus/), Kozma Hugó (Pista), Gálosi Zoltán (Pali), Harcsay Ferenc (a vak koldus), Csapó Jenő (Pusztabíró), Harsányi Rezső (a sánta koldus), Bánóczy Dezső (az orvos), Koller János (a törvényszék elnöke), Kertész Endre (zsidó), Dezséri Gyula (a fogadó tulajdonosa), Ihász Aladár (őrmester), Félix Vanyl (a révész), Imre Erzsi, Zách Terka, Raya Rózsi (falusi lányok)

Külföldi forgalmazás
Az egész világon forgalmazták.

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb

Leadkép: Berky Lili, Szakács Andor, Várkonyi Mihály. Forrás: Hangosfilm