A skorpió I-II.

Kertész Mihály, 1918. Kertész Mihály kétrészes kalandordrámája, amely megbabonázta a korabeli nézőket.

Bemutató: 1918. szeptember 11. (sajtóbemutató, Royal-Apolló), 1918. november 18. (bemutató, Royal-Apolló)
Műfaj: játékfilm, dráma, némafilm
Rendező: Kertész Mihály

Státusz
Eredeti hossz: 2 részes, 4 + 3 vagy 4 + 4 felvonásos, 1350 + 1110 m. Az osztrák forgalmi kópia hossza 1700 + 1700 m
A filmből csak egy rövid töredék maradt meg.


Tartalom
Jean Morell vándorlása közben elhagyottnak látszó kastélyban talál menedéket. Az egyik teremben holttest hever. Hamarosan rendőrök érkeznek a kastélyba, s letartóztatják Jeant. Az igazi gyilkosok, Henry d’Orville, a halott unokaöccse, és a komornyik, Pierre Valet egybehangzóan állítják, hogy ő a tettes. Jean börtönbe kerül. Hamarosan a szomszédos cella lakója lesz Valet, akit Henry d’Orville kirablása miatt börtönöznek be. Együtt szöknek meg, de a komornyikot lelövik. Morell elfoglalja a gyilkosság óta lakatlan kastélyt. Egy éjjel megjelenik D’Orville gróf, s rálő Jeanra. A fiatalembert az intéző leánya ápolja és hamarosan felgyógyul. Az öreg gróf végrendeletéből kiderül, hogy unokaöccsét könnyelmű életmódja miatt kitagadta, s minden vagyonát annak eltűnt fiára hagyta. D’Orville ismét megjelenik, hogy megölje szörnyű bűnének tudóját. Birokra kelnek, s a Jean nyakában lévő skorpió amulett láttán a gróf rájön, hogy ellenfele nem más, mint saját gyermeke. Elhagyja a kastélyt, s a viharos éjszakán villámcsapás oltja ki életét.

Miért érdekes?
A Siklósi Iván eredeti forgatókönyvéből készült kétrészes, monumentális kalandordráma több mint kétórás játékidejével is hatalmas sikert aratott. A történet és a nagy mesélő, Kertész Mihály ötletes rendezése egyaránt jó kritikai fogadtatást kapott.

Alkotók
Gyártó: Phönix
Forgatókönyvíró: Siklósi Iván
Operatőr: Bécsi József
Színészek: Várkonyi Mihály, Balassa Jenő (a gróf), Kläry Lotto, Réthey Lajos, T. Halmi Margit (Boncoeur anyó), Szerémy Zoltán, Costa Viktor, Spolarits Oly

Külföldi forgalmazás
Ausztria (Der Skorpion / Gewissenlose Bestien)

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb

Leadkép: Jelenet a film fennmaradt töredékéből – Kläry Lotto, Várkonyi Mihály, Szerémy Zoltán. Forrás: NFI