A szerencse fia

Garas Márton, 1917. Társadalmi szatíra, melynek külföldi forgalmazása rekordbevételt hozott.

Bemutató: 1917. február 5-11. (sajtóbemutató, Uránia), 1917. április 12. (bemutató, Uránia)
Műfaj: játékfilm, vígjáték, némafilm
Rendező: Garas Márton

Státusz
Eredeti hossz: 4 felvonás, az osztrák forgalmi kópia hossza 1600 m
A film elveszett.

Tartalom
Kormos Antal Varga szabómester műhelyében dolgozik. A mester szép lányának, Irénnek Szontagh, az állásnélküli tanár udvarol, aki náluk lakik albérletben és az Urak és munkások című, nagy társadalomtudományi művén dolgozik. Gálkuthy, a vasútigazgató Vargánál vasaltatja frakkját, melyben ott felejti Reiner Marcell estélyére szóló meghívóját. Antal kölcsönveszi Gálkuthy frakkját és elmegy az estélyre. Már a hallban a miniszterrel hozza össze a véletlen, akinél nagy sikert arat a Szontaghtól lopott gondolataival. A szerencséje a kártyaasztalhoz is elkíséri a fiatalembert, ahol rengeteg pénzt nyer. A bosszús Gálkuthy kölcsönfrakkban, késve érkezik. Kormost meglátva botrányt csinál, de amikor megtudja, hogy a fiatalember „a miniszter barátja”, bocsánatot kér. Antal az estély után búcsút mond a szabóműhelynek, a kártyán nyert pénzből úri módon él. Szontaghnak magántitkári állást kínál, és megveszi tőle művének szerzői jogát. Hamarosan képviselővé választják. A gazdag Reiner lánynak udvarol, ki négyszázezer korona hozomány várományosa. Kormos hamarosan miniszter lesz, Szontaghból pedig államtitkárt csinál. Kinevezése napján megtartja eljegyzését Reiner Lilyvel.

Miért érdekes?
Drégely Gábor első színdarabja nagy sikert aratott, nem véletlenül választotta megfilmesítésre az Uher Filmgyár. Uher Ödön producer számítása bevált, mert a film Magyarországon is jól ment, de a külföldi eladásokból is rekordbevételt hozott. A társadalmi szatíra főszerepét mind a színpadon, mind a vásznon Csortos Gyula alakította.

Alkotók
Gyártó: Uher Filmgyár
Író: Drégely Gábor (színdarab, 1908)
Színészek: Csortos Gyula (Szentjóbi Kormos Antal), Vágó Béla (Epreskerti Reiner Marcel), T. Forrai Rózsi (Epreskerti Reinerné), Komjáthy János (a miniszter), Körmendy János (Varga, szabó), Lenkeffy Ica (Irén, a leánya), Hajdu József (Szontagh, tanár), Makay Gabriella (Lily, Reiner leánya), Kemenes Lajos (Sebes), Margittay Gyula (Gálkuthy, viczinális igazgató), Szőreghy Gyula (Kormos, inasa), Szabolcs Ernő (Dávid, börzeügynök), Szalkay Lajos (Szűcs, könyvkiadó)

Külföldi forgalmazás
Ausztria (Der gutsitzende Frack)
Németország (Der gutsitzende Frack)
Nagy-Britannia (Well Fitting Dress Coat)
Svédország (Som man är klädd)

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb

Leadkép: Földes Imre plakátja. Forrás: NFI