A tanítónő

Janovics Jenő, 1917. Berky Lili főszerepben a nagysikerű színdarab filmváltozatában.

Bemutató: 1917. szeptember 21. (sajtóbemutató, Uránia), 1917. október 8. (bemutató, Royal-Apolló)
Műfaj: játékfilm, dráma, némafilm
Rendező: Janovics Jenő

Státusz
Eredeti hossz: 4 felvonás, 1500 m
A film elveszett.

Tartalom
Tóth Flóra vidéken kap tanítónői állást. A szép tanítókisasszony megjelenése felbolygatja a falu férfinépének nyugalmát. Ifj. Nagy István földbirtokos, a szolgabíró és a tanító is udvarolni kezd a lánynak. Flóra kedvesen bánik velük, de egyiket sem engedi közel magához. A visszautasított szolgabíró bosszút forral. Összehívja az iskolaszéket, s Flórát azzal váddal, hogy titkos udvarlókat tart, ezért eltiltják a tanítástól. Amikor ifj. Nagy István tudomást szerez a tanítónő meghurcoltatásáról, az iskolába megy és megkéri a kezét. Flóra titokban már régóta vonzódik a fiatalemberhez, s boldogan mond igent. Az öreg Nagy István azonban hallani sem akar erről a házasságról, s bár látszólag beleegyezik, mégis megpróbálja máshoz feleségül adni a tanítónőt. 500 hold földet ígér a szolgabírónak, ha elveszi a Flórát. A lány felháborodva utasítja vissza ezt az ajánlatot, s most már arra készül, hogy elhagyja a falut, ahol annyi megaláztatásban volt része. Ifj. Nagy István azonban nem engedi elmenni, utánamegy, visszahozza, és feleségül veszi.

Miért érdekes?
Bródy Sándor nagysikerű színdarabjának filmváltozatában a korszak egyik vezető színésznője, Berky Lili alakította a tanítónőt. A filmet magyaros hangulatáért, a falusi világ költői ábrázolásáért dicsérték.

Alkotók
Gyártó: Transsylvania
Író: Bródy Sándor (színdarab, 1907-1908)
Forgatókönyvíró: Fekete Mihály
Operatőr: Fekete László
Szereplők: Berky Lili (Tóth Flóra, a tanítónő), Szentgyörgyi István (öreg Nagy István), Várkonyi Mihály (ifj. Nagy István), Laczkó Aranka (a nagyasszony), Mészáros Alajos (a tanító), Nagy Ilonka (a kántorkisasszony), Hetényi Elemér (a járásorvos), Dezséri Gyula (a plébános), Kozma Hugó (a káplán), Németh János (a patikus), Miklóssy Margit, Réthely Ödön, Berky József, Fajk Rózsi, Bérczi Mihály, Pap Katinka, Némedy Mátyás, Nagy Adorján, Nagy Gyula, Berlányi Valéria, Miklóssy Margit, Gazda Ilonka

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb 

Leadkép: Sátory Lipót plakátja. Forrás: NFI