A testőr

Antalffy Sándor, 1918. Könnyed vígjáték pazar díszletekkel.

Bemutató: 1918. november 1.
Műfaj: játékfilm, vígjáték, némafilm
Rendező: Antalffy Sándor

Státusz
Eredeti hossz: 4 felvonás, 1560 m
A film elveszett.

Tartalom
Közeledik a Zátonyi színészházaspár második házassági évfordulója. Zátonyi attól tart, hogy felesége nemsokára megcsalja, mert eddig minden férfiba csak két évig volt szerelmes. Mikor észreveszi, hogy az asszony a balkonról hosszasan kísér tekintetével egy délceg testőrt, furfangos tervet eszel ki. Saját maga játssza el a hódító testőr szerepét, rózsacsokrot és szerelmeslevelet küld az asszonynak. Zátonyiné nem válaszol, de egyre melegebb érzések támadnak szívében a fiatal tiszt iránt. Zátonyi csomagol, mintha vidéki turnéra indulna. Közben a testőr nevében találkát kér az asszonytól. A légyott órája előtt váratlanul hazatér. Mikor kiderül, hogy mindent tud a testőr közelgő látogatásáról, az asszony hisztérikus rohamot kap, és elájul. Ekkor Zátonyi felölti a testőr ruhát, s mikor felesége magához tért, előlép, és így szól: „Öt óra, megjelentem, asszonyom!” Zátonyiné úgy tesz, mintha kezdettől tudott volna mindent. Zátonyi boldogan hisz neki.

Miért érdekes?
Molnár Ferenc könnyed vígjátékához Márkus László, a Corvin kiváló szakembere készített Pazar díszleteket. A színházi nézőteret ábrázoló díszletet a korabeli sajtó egyfajta rekordként emlegette, amely még békeidőkben is a produkció büszkesége lett volna, nemhogy a sok nehézséget hozó első világháború alatt.

Alkotók
Gyártó: Corvin Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt.
Író: Molnár Ferenc (színdarab, 1910)
Forgatókönyvíró: Vajda László
Színészek: Antalffy Sándor (Zátonyi, a színész), Gombaszögi Frida (a színésznő), Haraszti Hermin (a színésznő „anyja”), Rátkai Márton (a kritikus), T. Oláh Erzsi

Külföldi forgalmazás
Ausztria (Der Gardeoffizier)

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb

Leadkép: Bednár János plakátja. Forrás: NFI