A toprini nász

Balogh Béla, 1917. Izgalmas kémfilm és szenvedélyes szerelmi történet.

Bemutató: 1917. október 19. (sajtóbemutató, Mozgókép-Otthon), 1918. január 7. (bemutató, Mozgókép-Otthon)
Műfaj: játékfilm, dráma, némafilm
Rendező: Balogh Béla

Státusz
Eredeti hossz: 4 felvonás, 1492 m
A film elveszett.

Tartalom
A dél-oroszországi Toprin község dúsgazdag ura, Toprinszky gróf szemet vet Szanszka lengyel báró gyönyörű lányára, Riára, és feleségül akarja venni. Az öreg báró, aki nagy lengyel hazafi, attól tart, hogy Toprinszky leleplezi őt a kormányzó előtt, s rábeszéli leányát a házasságra. Ria megtört szívvel hozza meg az áldozatot apjáért és hazájáért, és kezét nyújtja Toprinszky grófnak, aki hálából százezer koronát ad át a bárónak lengyel nemzeti célokra. A galíciai Stromburgban kedélyes élet folyik Lindenau tábornok házánál. Corina, a tábornok leánya a házukat látogató tisztek közül Mányai főhadnagyhoz vonzódik. A főhadnagy fontos megbízást kap. Toprin környékéről kell katonai tervrajzot készítenie, ezért Jan Spatenko néven kertésznek áll Toprinszky gróf birtokára. A gróf felesége, Ria titkos küldetésben járó orosz tisztnek nézi és beleszeret. A kerti lakban töltött szerelmes éjszaka után nem tud tovább Toprinszkyval élni, elindítja a válópert. A gyanakvó gróf erőszakkal összeesketi kertészét Ulkával. Mányai visszatér Stromburgba, de nem veheti feleségül Corinát, mert már nős, s ráadásul szerelmi viszonyba keveredett egy asszonnyal. Az apa megindítja fia válóperét Ulkával, s levélben kéri Riát, hogy legyen a fia felesége. Az asszony, kiben felébred a gyanú, hogy mindez Toprinszky csapdája, új hódolójának, Essling hadnagynak nyújtja kezét, s ezzel lehetővé válik Corina és Mányai házassága.

Miért érdekes?
A toprini nász kettő az egyben: izgalmas kémfilm és szenvedélyes szerelmi történet. Az első világháború idején született regény hangosfilmes verzióját Tóth Endre, vagy ahogy később Hollywoodban ismertté vált, André de Toth, készítette el 1939-ben Tolnay Klárival és Jávor Pállal a főszerepben.

Alkotók
Gyártó: Astra Filmgyár és Filmkölcsönző Rt.
Író: Csermely Gyula (regény, 1916)
Forgatókönyvíró: Balogh Béla
Operatőr: Zsitkovszky Béla
Szereplők: Mattyasovszky Ilona (Juliska), Petheő Attila (Gyuri), Torday Ottó (András), Boyda Juci (Málcsika), Veszpréminé Ágh Ilona (Gyuri anyja), Komjáthy János (Buzogány Mózsi bácsi), Vándory Gusztáv (Józsi, a fia), Papír Margit (Málcsika gyermekkorában)

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb

Leadkép: Vándory Gusztáv, Mattyasovszky Ilona. Ismeretlen fotós. Forrás: NFI