A világ csak hangulat

Az első magyar film, amiben külföldi sztár szerepel.

Bemutató: 1917. február 5.
Műfaj: játékfilm, dráma, némafilm
Rendező: Illés Jenő

Státusz
Eredeti hossz: 1500 m
A film elveszett.

Tartalom
Froben kereskedelmi tanácsos egzaltált lányát, Zoét, vonzzák a kalandok. Időnként apacslánynak öltözik, és elmerül a külváros éjszakai életében. Egy kocsmában találkozik Rolffal, a szobrásszal. Felmegy a lakására, de nem történik köztük semmi, mert a lány az utolsó pillanatban kisiklik a férfi karjai közül. Ezután gyakran találkoznak, s egymásba szeretnek. Rolf gyönyörű szobrot készít a lányról. Egy nap megérkezik Rolf apja a hírrel, hogy tönkrementek, s csak egy előnyös házasság húzhatja ki őket a bajból. Az apa már meg is állapodott Froben tanácsossal, hogy Rolf elveszi Froben lányát. A szobrász hallani sem akar erről a házasságról, de mikor meglátja a lányt, akiben modelljére ismer, elbizonytalanodik, és úgy dönt, hogy teljesíti apja kívánságát. Bár az asszony tagadja, Rolfot ettől kezdve nem hagyja nyugodni a kétely, hogy egykori modellje és a felesége azonos. Sanders hamarosan elveszti alkotói ihletét, s a szegény, züllött, de lelkében nemes a nőről álmodik, aki legszebb szobrát inspirálta. Megszökik hazulról, hogy a külvárosi lebujokban ismét megtalálja egykori modelljét. Zoé tudja ezt, ezért felöltözik apacsleánynak, s ugyanott, ahol egykor, ismét találkoznak. Sanders megszökteti a leányt – aki valójában saját felesége.

Miért érdekes?
A kettős főszerepet játszó német színésznő, Leontine Kühnberg az első olyan külföldi sztár, aki magyar filmben szerepel.

Alkotók
Gyártó: Kino-Riport
Forgatókönyvíró: Illés Jenő
Színészek: Leontine Kühnberg (milliomos leány / apacsleány), Somlay Arthur (Rolf, a szobrász), Vándory Gusztáv (Rolf barátja), Kemenes Lajos (apacs), Fehér Gyula, Majthényi László

Külföldi forgalmazás

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb

Leadkép: Leontine Kühnberg, Somlay Artúr, Vándory Gusztáv. Ismeretlen fotós. Forrás: Hangosfilm.