A vörös Sámson

Kertész Mihály, 1917. Kontinenseken átívelő családtörténet a testvéri szeretetről és a megbocsátásról.

Bemutató: 1917. november 21. (sajtóbemutató, Royal-Apolló, 1917. december 20. (bemutató, Royal-Apolló)
Műfaj: játékfilm, dráma, némafilm
Rendező: Kertész Mihály

Státusz
Eredeti hossz: 4 felvonás, hossza 2000 m, az osztrák forgalmi kópia hossza 1600 m
A film elveszett.

Tartalom
Woronzow Iván felesége halálos ágyán sem tudja megbocsátani férjének, amiért egykor hűtlenül elhagyta, s kivándorolt Amerikába. Megesketi fiát, Sámsont, hogy bosszút áll. Anyja halála után a fiú elindul apja keresésére. Eközben Amerikában, az apa második házasságából született fia, Woronzow Mihály megkéri a falubeli tanítónő, Edith kezét. A lány bátyja ellenzi házasságot, mert tudja, hogy a fiú apja tisztességtelen úton jutott vagyonához. Mihály kérdőre vonja apját, aki elmeséli neki életét. A fiú útnak indul Helsingforsba, hogy megkeresse testvérét. Közben Sámson megérkezik Amerikába, de apja épp akkor leheli ki a lelkét, amikor Sámson felismeri, és esküjéhez híven meg akarja őt ölni. Sámson első látásra beleszeret Edithbe. A leány azonban vőlegénye után szökik Helsingforsba, ahol összeházasodnak. Mihály tekintélyes ember és egy cárizmus elleni összeesküvés irányítója lesz. Az ifjú házasok boldogságát Sámson zavarja meg, aki elárulja az összeesküvést. Közben azonban ő maga is gyilkosság vádjába keveredik, és a két fivért együtt deportálják egy szibériai bányába. Itt a közös szenvedés felébreszti Sámsonban a testvéri szeretetet, s védelmébe veszi gyönge öccsét. Egy fegyenclázadás alkalmával mindketten megszöknek. Mihályt azonban újra elfogják, és halálra ítélik. Ekkor talál rá Edith, aki már régóta keresi. Sámson feláldozza magát fivére boldogságáért, Woronzow Mihálynak adja ki magát, s vállalja helyette a halálbüntetést.

Miért érdekes?
Kertész Mihály drámájában az egymást gyűlölő és szerető fivéreket Csortos Gyula és Uray Tivadar alakítja. A kontinenseken átívelő történet érdekessége, hogy az amerikai munkásnegyedek, a finn városok és a szibériai büntetőtáborok világát egy történeten belül járja be, ami komoly művészi kihívást jelentett.

Alkotók
Gyártó: Phönix
Író: Hall Caine (regény, The Bondman, 1906)
Forgatókönyvíró:
Operatőr: Bécsi József
Színészek: Csiky László (Edward Thursten), Lenkeffy Ica (Edith, az unokahúga), Bodnár János (Ivan Woronzow), Csortos Gyula (Sámson, a fia), Uray Tivadar (Mihály, a másik fia), F. Lányi Irma (Sámson anyja), Réthey Lajos

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb

Leadkép: Csortos Elek József plakátja. Forrás: NFI