Álarcosbál

Deésy Alfréd, 1917. Verdi operájának látványos feldolgozása.

Bemutató: 1917. október 24. (sajtóbemutató, Uránia), 1918. március 11. (bemutató, Corso)
Műfaj: játékfilm, dráma, némafilm
Rendező: Deésy Alfréd

Státusz
Eredeti hossz: 4 felvonás, 1350 m
A film elveszett.

Tartalom
Mondero sziget kormányzó hercegének titkára, René boldog házasságban él gyönyörű feleségével, Amáliával és ötéves gyermekével. A sziget tengerészeti parancsnoka, Oswalt meg akarja ölni a herceget, hogy ő legyen a sziget teljhatalmú ura. A merényletet a közelgő álarcosbálon akarja végrehajtani. Csellel az erdei Madonnához csalja Amáliát, ugyanekkor névtelen levelet küld a hercegnek, melyben azt írja, hogy éjfélkor a Madonna előtt egy szép asszony fog könyörögni szerelméért. A herceg legnagyobb meglepetésére Amáliával találkozik a Madonna előtt, aki semmit sem tud a levélről. René is odasiet, s megvédi a herceget a rátámadó összeesküvőktől. Azonban, amikor feleségét is megpillantja, féltékenységből az összeesküvőkhöz pártol. Amália kérésére a herceg jelmezt cserél Oswalttal, így ő lesz a merénylet áldozata. René ezután megtudja, hogy felesége nem volt hűtlen hozzá. A herceg viszont tényleg beleszeret Amáliába, ezért áthelyezi Renét a szigetről, nehogy újra megzavarja a pár boldogságát.

Miért érdekes?
Giuseppe Verdi operájának szabad átdolgozása. A filmet elsősorban Szironthai Lhotka István díszlettervező szép kiállítású díszleteiért és látványos jelmezeiért dicsérték a korabeli kritikák. Az álarcosbál jeleneteit egy hatalmas bálteremben, 500 kosztümös szereplővel forgatták le.

Alkotók
Gyártó: Star
Író: Antonio Somma, Eugéne Srcibe és Francesco Maria Piave szövegkönyve (1833) és Giuseppe Verdi operája (Un ballo in Maschera, 1859)
Operatőr: Vass Károly
Zene: Giuseppe Verdi
Színészek: Dán Norbert (a herceg, Mondero sziget kormányzója), Olt Arisztid / Lugosi Béla (René, a titkára), Góth Annie (Amália, René felesége), Fiáth Róbert (Oswalt, a sziget tengerészeti parancsnoka), Kornay Richárd (rendőrfőnök), Kurd Viktor / Gellért Lajos (cserkesz szolga)

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb 

Leadkép: Pán József plakátja. Forrás: NFI