Alraune

Kertész Mihály, Edmund Fritz, 1918. Egy misztikus horror, aminek bemutatását számos botrány kísérte.

Bemutató: 1918. december 10. (sajtóbemutató, Mozgókép-Otthon), 1919. január 27. (bemutató, Mozgókép-Otthon)
Műfaj: játékfilm, horror, némafilm
Rendező: Kertész Mihály, Edmund Fritz

Státusz
Eredeti hossz: 5 felvonás, hossza ismeretlen.
A film elveszett.

Tartalom
Frank Braun, a filozófus és életművész párbajra hívja a természet erőit, s megpróbálja megeleveníteni az Alraune-legendát. Nagybátyja, Jack Brinken, a híres tudós professzor furcsa kísérletei segítik a megvalósításban. Mesterséges úton egy Alraune-t teremt, akinek Alma Raune, a termékeny és csapodár utcalány az anyja, Noerissen, az elvetemült, halálraítélt rablógyilkos az apja. Alraune tündöklő szépségű, de kegyetlen leánygyermek képében kel életre, és bekövetkezik minden, amiről a legenda mesél: nyomában ott jár a szerencsétlenség, kétségbeesés és a halál. Mindenki rút halált hal, aki csak a közelébe ér, kivéve teremtőjét Frank Braunt, akinek agyában megszületett teremtésének gondolata. A teremtőt és teremtményét ellenállhatatlan szerelem vonzza egymáshoz. Ez a szenvedély már Braunt is majdnem felemészti, s csak úgy tud megmenekülni a biztos pusztulástól, ha összezúzza a testet öltött sátáni gondolatot. Egy teliholdas éjszakán Alraune öntudatlan állapotban a kastély meredek párkányán mászkál. Rohannak Braun Frankért, aki ellenállhatatlan erőtől hajtva rákiált a holdkórosra, ezzel felébreszti és Alraune a magasból lezuhan. Braun Frank megrendülve áll Alraune holttesténél: „Bocsáss meg nekem halott Alraune, hogy játszani mertem a természet hatalmával.”

Miért érdekes?
A germán mitológia szerint a mandragóra gyökeréből a hozzáértő személy démoni erővel bíró teremtményeket alkothat. A legendát feldolgozó misztikus horror körül számos botrány kirobbant. A film alapját adó regényt szeméremsértő tartalmáért betiltották Magyarországon, a megfilmesítés joga miatt pedig Berlinben indult per. A film így is siker lett, külföldön is sokat vetítették, ami megnyitotta a regény adaptációinak hosszú sorát.

Alkotók
Gyártó: Hunnia
Író: Hanns Heinz Ewers (Alraune. Die Geschichte eines lebenden Wesens, 1911)
Forgatókönyvíró: Falk Richárd
Színészek: Gál Gyula (Jack Tan Brinken professzor), Szöllősi Rózsi (Alraune), Körmendy Kálmán (Frank Braun), Erdélyi Géza (Gontran Farkas), Malatinszky Böske (Alma Raune), Kardos Andor (Gontran Sebestyén, a jogtanácsos), Árnyai Károly (Manesse ügyvéd), K. Kovács Andor (Petersen tanársegéd), Lux Margit, Szlatényi Violetta, Törzs Jenő, Daniel Viktor.

Külföldi forgalmazás
Németország

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb

Leadkép: Gál Gyula, Szöllősi Rózsi, Körmendy Kálmán. Ismeretlen fotós. Forrás: Hangosfilm