Az egér

Gellért Lajos, 1921. Gaál Franciska meghódít egy magányos francia márkit.

Bemutató: 1921. április 2. (sajtóbemutató, Omnia)
Műfaj: játékfilm, dráma, némafilm
Rendező: Gellért Lajos

Státusz
Eredeti hossz: 4 felvonás, 1319 m
A filmből csak néhány perces töredék maradt fenn.


Tartalom

Woiska gróf kicsapongó életet él, éjszakáit kocsmákban, rossz nők társaságában tölti. Életmódja következtében megbetegszik. Kitör rajta az őrület, külföldi intézetbe kerül. Ekkor felesége, Klotild grófnő visszavonul anyja házába. Klotild mostohatestvére, a 17 éves Moisand Márta zárdában nevelkedik, félénksége miatt Egérnek nevezik. Férjének megbetegedése után Klotild hazahozatja Mártát, s nagy szeretettel nevelgeti. Max Simier márki, a párizsi társas élet körülrajongott kedvence, szerelmi krónikák hírhedt hőse egy ideje szintén visszavonultan él vidéki birtokán, mert úgy érzi, hogy öregszik, és varázsa megkopott. Egy nap a sétalovagláson Klotild lova megvadul. Simier márki siet a segítségére. Ettől kezdve mindennapos vendég lesz az asszonynál. Kölcsönösen vonzódnak egymáshoz, de Klotild mint tisztességes férjes asszony titkolja érzelmeit, s a márki is tartózkodó. Klotild szeretett húgára próbálja irányítani a márki figyelmét, de az jelentéktelen gyermeknek tartja a lányt. Egy nap az asszony elutazik, s közben a márki megtalálja Márta rajzalbumát és leveleit, s ezekből megtudja, hogy a lány titokban halálosan szerelmes belé. Ekkor felfedezi az eddig gyermeknek vélt Mártában a szerelmes asszonyt. Az öregedő férfi hiúságának hízeleg a fiatal lány szerelme, melytől önbizalma helyreáll, s boldogan viszonozza a Márta érzelmeit. Hazatér Klotild, aki időközben megözvegyült és szabad. Izgatottan készül a márkival való találkozásra, s csalódottan látja, hogy az már mást szeret. Húga őszinte érzelmeit látva félreáll, és támogatja Márta és Max házasságát.

Miért érdekes?
Az 1920-as évek egyik nagy nemzetközi sikere. A francia miliőben játszódó szerelmi háromszög történetbe filmben Gaál Franciska alakítja a félénk, de bájos leányt, aki meghódítja a márki szívét.

Alkotók
Gyártó: Yacht
Író: Édouard Pailleron (színdarab, 1888)
Forgatókönyvíró: Forró Pál
Operatőr: Karbán József
Színészek: Gaál Franciska (Egér), Jankovich Magda (Klotild), Petheő Attila (Max Simiers márki), Bera Paula (Klotild anyja), Fehér Gyula, Szentes János

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb

Leadkép: Jelenet a filmből – Gaál Franciska. Forrás: NFI