Bánk bán

Kertész Mihály, 1915. Az első magyar történelmi film.

Bemutató: 1915. április 19. (Royal-Apolló, Tivoli)
Műfaj: játékfilm, történelmi film, némafilm
Rendező: Kertész Mihály

Státusz
Eredeti hossz: 5 felvonás, 1500 m, más források szerint 2400 m
A film elveszett.

Tartalom
II. Endre király hadat visel. Miközben az ország ezer sebből vérzik az udvarban dőzsölés, dáridózás folyik. A király távollétében az országnak Bánk bán a helytartója, de őt Gertrudis királyné eltávolítja, hogy ezalatt öccse, Ottó herceg megkörnyékezhesse Bánk szép hitvesét, Melindát. Az ország rettenetes közállapotai miatt elkeseredett Petur bán összeesküvést szít a királyné ellen. Bán hazatér, az összeesküvők közé siet, s megpróbálja őket lecsillapítani. Az összejövetelen megjelenik Biberach, és elárulja, hogy Ottó most lopózkodott Melinda lakása felé. Bánk elrohan, de későn érkezik, a szerencsétlenség már megtörtént. Bánk az asszonyt Tiborcra, a hűséges parasztra bízza, ő pedig felkeresi a királynét, hogy szamon kérje tetteit. Heves vita támad közöttük, melynek során a királyné tőrt ragad, s azzal támad Bánkra. Bánk kicsavarja kezéből a fegyvert, és leszúrja vele a királynét. Közben Tiborc és Melinda egy kunyhóban pihennek meg, melyet Ottó arra garázdálkodó emberei felgyújtanak. Endre hazatér, hogy eltemesse a királynét. Bánk a palotába megy, s a királyi tőrt a koporsó mellé dobva bátran vállalja a gyilkosságot, de mikor meglátja a halott Melindával visszatérő Tiborcot, összeomlik, s csak annyi kegyet kér, hogy illendően eltemethesse hitvesét.

Miért érdekes?
Az első magyar történelmi film. A film a dráma születésének századik évfordulóján készült Kolozsváron, az inzertekben Katona József szövegének részleteit, a kísérőzenében Erkel Ferenc operájának motívumait használták.

Dokumentumfilm a Bánk bánról:

Az elveszett kolozsvári Bánk bán from Filmtett on Vimeo.

Alkotók
Gyártó: Proja
Író: Katona József (dráma, 1815)
Forgatókönyvíró: Janovics Jenő
Operatőr: Bécsi József
Színészek: Nagy Adorján (II. Endre), Jászai Mari (Gertrudis királyné), Kaczér Ibolyka (Béla - gyermeke), Kaczér Tibor (Endre - gyermeke), Várkonyi Mihály (Ottó herceg), Bakó László (Bánk bán), Paulay Erzsi (Melinda), Kaczér Jánoska (Soma, fiacskájuk), Fekete Mihály (Mikhál bán), Hetényi Elemér (Simon bán), Örvössy Géza (zászlós úr), Szakács Andor (Petur bán), Hídvégi Ernő (Miksa Bán), Berky József (Solom mester), Janovics Jenő (Biberach), Szentgyörgyi István (Tiborc)

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb

Leadkép: Földes Imre plakátja. Forrás: NFI