Barlanglakók

Damó Oszkár, 1916. Realista dráma paraszti környezetben.

Bemutató: 1916. március 15. (Uránia, Szeged)
Műfaj: játékfilm, dráma
Rendező: Damó Oszkár

Státusz
Eredeti hossz: 1000 m
A film elveszett.

Tartalom
Az öreg erdőirtó, Tandari barlanglakásban él feleségével, felnőtt lányával, Rozállal és fiával, Sándorral. Az öreg jobb sorsot szeretne családjának, s boldog, mikor gazdag polgár kínálja lányát feleségül fiának. A jó parti híre Rozál házasodási esélyeit is javítja, Gergő, a gulyás megkéri a kezét. Sándor azonban hallani sem akar a gazdag menyasszonyról, mert titokban évek óta Vér Veront szereti, s már egy kisfiuk is van. Mikor a gulyás megtudja, hogy Tandariék sorsa mégsem változik, lemond Rozál kezéről. A kilátástalan helyzetben az öreg Tandari az erdőben keres vigaszt, Rozál barátja az imádságos könyv, Sándoré a kocsma. A kisfiú az erdőbe téved, oda, ahol az öreg favágó dolgozik. Ő sem tűri meg Vér Veron fattyát, elzavarja a gyermeket, s még kezére is rávág, hogy kiserken a vére. Sándor Verontól a kocsmába megy, s ott az erdésztől megtudja, hogy jobbra fordul családjuk sorsa, apja csőszházat kap. A fiatalember örömmel tér haza, de apja iszákos naplopónak nevezi, és nem akarja, hogy egy olyan nőt vegyen el, aki fattyú fiút nevel. Amikor megtudja, hogy a gyerek, akit megvert, a saját unokája, kicsordul a szemből a könny. Sándor lóra pattan, hogy elhozza a gyermeket és az asszonyt. Veron eközben kisfiával öngyilkosságra készül, már a kút peremén állnak, mikor kedvese odaér. A barlangban az este már boldog békességben telik, babusgatják a kisfiút, és nagyapja is becézgeti. Ettől kezdve hiába várják a kocsmába Tandari Sándort.

Miért érdekes?
Damó Oszkár rendező a paraszti téma ábrázolásában realizmusra törekedett, a felvételeket eredeti helyszíneken, sok amatőr szereplővel forgatták. A film a korszakban valószínűleg megbukott, de ma érdekes lenne látni, hogyan mutatta be a Szeged környéki parasztság 20. század eleji életét.

Alkotók
Gyártó: Magyar Zsánerfilm Vállalat
Író: Tömörkény István (dráma, 1913)
Forgatókönyvíró: Damó Oszkár
Operatőr: Zsitkovszky Béla
Színészek: Andorffy Péter (Tandari, erdőirtó), Kornai Benő (Sándor, a fia), Lakos Vilma (Rozál, a lánya), Dukai Takács Ilona (Vér Veron), Szőke Sándor (Gergő, gulyás legény), Szőke Lajos (öreg gazda), Báthory Béla (dudás), Szarvasi Soma (erdész)

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb

Leadkép: jelenet a filmből (Dukai Takács Ilona, Kornai Benő). Forrás: Hangosfilm