Casanova

Deésy Alfréd, 1918. Casanova történetének legelső filmes feldolgozása.

Bemutató: 1918. november 8. (Bécs), 1919. január 17. (Corso, Budapest)
Műfaj: játékfilm, némafilm
Rendező: Deésy Alfréd

Státusz:
Eredeti hossz: 6 felvonás, hossza a 185/1920 számú O.M.B. határozat szerint 1800 m, a 318/1927 számú O.M.B. határozat szerint 2455 m
A filmből csak egy 6 perces töredék maradt meg.


Tartalom
Hilmer gyáros leánya, Susanne, Casanova emlékiratait olvasgatja. A szerelem királyáról álmodozik, amivel megnyitja Casanova sírboltját. A lovag előlép a sírból és modern férfi képében indul el, hogy új kalandokat keressen. Először Susanne-t, majd nővérét, Margitot csábítja el. Később megismerkedik Ninette-tel, aki szintén nem tud neki ellenállni. Amikor Casanova pénzt kínál neki a szerelmes órákért, a lány vízbe akarja ölni magát, amitől csak vőlegénye menti meg. Casanova legközelebb Artois grófnénak udvarol Rensky Károly testőrhadnagy képében, de a dühös férj pisztolyt ragad és megsebesíti. A szanatóriumban a szépséges Lívia bárónő ápolja a szívtiprót, akibe a férfi végül valóban beleszeret. Amikor a bárónő tudomására jut, hogy Casanovának milyen kalandjai voltak, elkeseredésében szíven lövi magát. A csalódott Casanova ekkor visszatér a temetőbe, visszaváltozik idős, rokokó öltözetű emberré és eltűnik a sírboltban.

Miért érdekes?
A főszereplő Casanovát eredetileg a később Drakulaként híressé vált Lugosi Béla játszotta volna, de ő végül valószínűleg csak egy kisebb szerepet kapott. A kalandort a rendező, Deésy Alfréd alakítja, akit akkoriban jóképű férfihősként, dán kollégája nyomán, a „magyar Psilandernek” is neveztek. A forgatás a dalmát tengerpart festői környezetében zajlott, a korabeli kritika elsősorban az olasz némafilmekre emlékeztető, gazdag látványvilágáért, igényes díszleteiért és lenyűgöző természeti képei miatt dicsérte a filmet. Casanova történetének legelső filmes feldolgozása.

Alkotók
Gyártó: Star Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt.
Író: Faragó Jenő (Casanova, operett, 1902)
Forgatókönyvíró: Pakots József, Békeffi László
Operatőr: Vass Károly
Zene: Barna Izsó (Casanova, operett, 1902)
Színészek: Deésy Alfréd, Margittay Gyula, Andorffy Péter, Lucy Wett, Tímár Margaretta, Hollay Kamilla, Dán Norbert, Igalits Sandy, Kornay Richárd, Góth Annie, Faludi László, Ujváry Miklós, Olt Arisztid (Lugosi Béla)

Külföldi forgalmazás
Németország (Casanova, 1919. augusztus 22.)
Dánia (Casanova, 1920. február 11.)
Egyesült Államok?

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb
Wikipedia (EN)

Leadkép: Földes Imre és Sátory Lipót plakátja, mely csak a Mozihét színes művészi mellékletében maradt fenn (Mozihét, 1918/47). Forrás: Hangosfilm