Dr. Lauffen

Carl Wilhelm, 1917. Két orvos és egy halálos kór egy különösen drámai történetben.

Bemutató: 1917. július 25. (sajtóbemutató, Mozgókép-Otthon), 1918. január 19. (bemutató, Mozgókép-Otthon)
Műfaj: játékfilm, dráma, némafilm
Rendező: Carl Wilhelm

Státusz
Eredeti hossz: 4 felvonásos, az osztrák forgalmi kópia hossza 1300 m
A film elveszett.

Tartalom
Két egyetemi professzor, dr. Lauffen és dr. Dörr viszonya évek óta ellenséges, de gyermekeik Dörr Magda és Lauffen Pál egymásba szeretnek. A fővárosban járvány tör ki, mely napról-napra több áldozatot követel. Dr. Lauffen kifejleszt egy szérumot, mely legyőzné a pusztító kórt. Dr. Lauffen leghívebb tanítványa, Ledniczky Valér, vállalkozik a szérum kipróbálására. Az oltóanyag még nem tökéletes, s a fiatalember a kutatás mártírja lesz. Halála után a tudós módosítja a szérumot. Dr. Dörr leánya is megbetegszik. Állapota súlyos, a halálán van. Az apa hosszas vívódás után ellenfeléhez fordul segítségért. A szérum most már tökéletes, a beteg lány meggyógyul. Ez a váratlan fordulat kibékíti a két tudóst. Dr. Lauffen ezek után ezrek életét menti meg, de még most is akad irigye, aki névtelenül feljelenti őt a medikus halála miatt. Letartóztatják a lakásán. A tudós nem akarja, hogy ország-világ előtt meghurcolják, ezért mielőtt elvinnék a rendőrök, halálos adagot fecskendez magába a szérumból. Lauffen öngyilkosságát epilógus követi, melyben Dr. Lauffen és Ledniczky Valér a túlsó parton találkoznak és kart karba öltve haladnak a Nirvana felé.

Miért érdekes?
A film azoknak az orvosi karriertörténeteknek az előfutára, amelyek a korai hangosfilmes korszakban nagyon népszerűek lesznek. Fenyvessy Emil és Balassa Jenő játékát sokat dicsérték a korabeli kritikák. A rendező, a bécsi születésű Carl Wilhelm, aki korábban Ernst Lubitsch munkatársaként is dolgozott, 1917-18-ban a magyar némafilmipar meghatározó alakjává vált.

Alkotók
Gyártó: Uher Filmgyár
Forgatókönyvíró: Molnár Jenő
Operatőr: Virágh Árpád
Színészek: Fenyvessy Emil (dr. Lauffen), Balassa Jenő (dr. Dörr), Isa Marsen (a leánya), Kemenes Lajos (Ledniczky Valér, az idealista medikus)

Külföldi forgalmazás
Ausztria
Németország

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb

Leadkép: Bíró Mihály plakátja. Forrás: NFI