Drakula halála

Lajthay Károly, 1923. A világ első Drakula-filmje.

Bemutató: 1923. április 14. (Tivoli)
Műfaj: játékfilm, horror, némafilm
Rendező: Lajthay Károly

Státusz:
Eredeti hossz: 4 felvonás, 1448 m
A film elveszett.

Tartalom

A tizenhat éves Land Mary, a szegény varrólány, egy kis alpesi faluban él. Anyja néhány éve halt meg, apja, a nagy csapástól elborult elmével, egy fővárosi elmegyógyintézetben sínylődik. Egy nap expresszlevél szólítja Maryt apja halálos ágyához. Az elmegyógyintézet kertjében találkozik a neves komponistával, volt tanárával, aki azt tartja magáról, hogy Drakula és „halhatatlan, ezer év óta él és élni fog örökké”. A haldokló apa magához öleli leányát, és örökre lehunyja szemét. A magára maradt lány két bolond álorvos erőszakkal lekötözi a műtőasztalra, hogy a szemét megoperálja, de a főorvos és az ápolók megmentik. A főorvos javaslatára Mary az intézetben tölti az éjszakát, nehezen alszik el, majd szörnyű álmot lát: Drakula éjfélkor belép a szobába, majd magával vonszolja Maryt a kastélyába, ahol tizenkét örökéletű asszonya fátyolba burkolózva, táncolva vár rá. Az asszonyok menyasszonyi ruhába öltöztetik, drága ékszerekkel díszítik Maryt. Misztikus fényben úszik a kastély, ördögi nászinduló harsan fel, káprázatos ünnepség kezdődik. Drakula mámoros fővel hajol Mary fölé, hogy megcsókolja. A lány ellöki, és bátran, villámló tekintettel, a nyakláncán függő keresztet mutatja felé. Drakula meghátrál, s ezt a pillanatot felhasználva Mary kimenekül a hideg éjszakába. Jólelkű emberek eszméletlenül találnak rá a hóban, hazaviszik és ápolják. Drakula azonban tovább üldözi, a lány kétségbeesetten menekül. Mary felébred és megkönnyebbül, hiszen csak álmodta az egészet. Közben az elmegyógyintézet kertjében gyülekeznek a betegek. Az egyik revolverrel fenyegeti a többieket. Drakula nem ijed meg, sőt kéri, hogy lőjön rá, mert így végre be tudja bizonyítani a halhatatlanságát. Az őrült meghúzza a ravaszt. A golyó Drakula szívébe fúródik és meghal. Csilingelő szán áll meg a tébolyda előtt. Mary vőlegénye száll ki belőle. Hazaviszi menyasszonyát az alpesi kis faluba. Mary soha nem beszél senkinek álombeli kalandjáról.

Miért érdekes?
A világ első Drakula filmje. A film külső, téli felvételeit Bécs környéki falvakban, a Drakula kastélyban játszódó jeleneteket Budapesten a Corvin műteremben forgatták. Részletes tartalmát a film nyomán készült regényből ismerjük.

Alkotók
Gyártó: Lapa Filmgyár
Író: Bram Stoker (Dracula, regény, 1897)
Forgatókönyvíró: Lajthay Károly
Operatőr: Eduard Hösch, Gasser Lajos
Színészek: Paul Askonas (Drakula), Lux Margit (Mary Land), Kertész Dezső (George), Thury Elemér (főorvos), Réthey Lajos (álorvos), Ihász Aladár (segéd), Karl Götz („Tréfás”), Lene Myl, Szalkai Lajos, Hatvani Károly, Perczel Oszkár, Tímár Béla, Kende Paula, Magda Sonja, Anna Marie Hegener

Külföldi forgalmazás
Németország (1921. február)
Ausztria (1922. március)

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb 

Leadkép: Pánczél Lajos: Drakula halála című könyvének borítója (Temesvár, 1924)