Egri csillagok

Fejős Pál, 1923. A magyar irodalom egyik legnépszerűbb regényének első filmes adaptációja.

Bemutató: 1923. december 6. (Royal-Apollo, Budapest, sajtóbemutató)
Műfaj: játékfilm, történelmi film, némafilm
Rendező: Fejős Pál

Státusz
Eredeti hossz: 6 felvonás, 2093 m
A film elveszett.

Tartalom
A film hőse a fiatal szerelmespár, Cecey Éva és Bornemissza Gergely, akik részt vesznek a török hódítók elleni küzdelemben. A történet csúcspontja az egri vár ostroma, ahol a kevés, de hősiesen ellenálló magyar védő visszaverte a hatalmas török sereget 1552-ben.
A felvonások címei: 1. Hol terem a magyar vitéz?, 2. Rabmadár aranykalitkában, 3. A leláncolt oroszlán, 4. Igaz szerelemnek igaz boldogság az ára, 5. Amikor a pogány volt az úr Magyarhonban, 6. Eger ostroma.

Miért érdekes?
A filmet nem Egerben forgatták, hanem a budapesti Phönix Filmgyár Pannónia és Sziget utca sarkán álló nagy üvegműtermében, a cseszneki várnál, a Pál-völgyi-barlangban és más fővárosi helyszíneken. A budai Mátyás-templomban készült felvételből kisebb konfliktus lett, mivel a statisztának beszervezett katonák részegen jelentek meg, ami megbotránkoztatta a híveket. A filmben Cecey Éva szerepét Fejős Pál rendező felesége, Jankovszky Mara játszotta, akinek későbbi sorsáról szintén keveset tudunk. Angyal László kifejezetten a produkcióhoz írt zenét. Az elkészült alkotást 1923-ban bemutatták Horthy Miklós kormányzónak, de a hivatalos sajtópremierre december 6-án került sor. Fejős Pál ezen valószínűleg nem volt jelen, mert elhagyta az országot. A film a magyar irodalom egyik legnépszerűbb regényének első filmes adaptációja, emellett a később külföldi munkáival világhírűvé váló Fejős Pál utolsó magyarországi némafilmje.

Alkotók
Gyártó: Magyar Kultúrház Rt.
Író: Gárdonyi Géza (eredeti regény: Egri csillagok, 1899)
Forgatókönyvíró: Fejős Pál
Operatőr: Papp Gyula
Zene: Angyal László
Színészek: Bihary Sándor, Jankovszky Mara, Sziklai Béla, K. Takács Ily, Pogány Béla, Makláry Zoltán, Baló Elemér, Szántó Rezső, Fülöp Sándor, Stella Gyula, Szécsi Ferkó, Réthey Lajos, Vaszary János

Külföldi forgalmazás
Valószínűleg forgalmazták külföldön.

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb
Wikipedia (EN)

Leadkép: Jankovszky Mara Cecey Éva szerepében. Forrás: Hangosfilm