Farsangi mámor

Garas Márton, 1921. Szerelmi háromszög történet Lenkeffy Icával a főszerepben.

Bemutató: 1921. november 4. (Corso, Mozgókép-Otthon)
Műfaj: játékfilm, dráma, némafilm
Rendező: Garas Márton

Státusz
Eredeti hossz: 5 felvonás, 1389 m
A Deutsche Kinemathek gyűjteményéből egy rövid töredék került elő.


Tartalom

A farsang utolsó éjszakáján mámoros jókedv uralkodik a városban. A havas utcákat elárasztja a karnevál tarka népe. Sir Richard Dennis megismerkedik Sir Mortimer Talbottal, feleségével, Mary asszonnyal és húgával, Margarettel. Rövidesen meleg barátság alakul ki Richard és Mary között, s egy alkalommal, mikor Talbot elutazik Richard belopódzik az asszonyhoz. A férj azonban váratlanul hazatér, s Richard, hogy az asszony becsületét megmentse, megkéri Margaret kezét. Az esküvő után a kényszerhelyzetben összekerült fiatal pár egyhangú, boldogtalan életet él, míg egy napon Richard kezébe kerül Margaret levele, melyben egy French nevű férfit értesít, hogy szombaton felkeresheti, mert ura vadászni megy. A lesben álló Richard puskájával a kezében ront be a házba, s ott találja feleségét édes kettesben az idegen férfivel. Richard vérbe borult szemmel nézi a jelenetet, keze a fegyver ravaszán. Ekkor az asszony felkacag, félretolja a puska csövét, és elmondja, hogy a férfi, kinek igazi neve Montgomery, nem más, mint a bátyja, akit most hívott haza Indiából, s csak azért játszották el ezt a komédiát, hogy megleckéztessék Richardot, amiért szerelem nélkül vette el őt. Richard lesújtva, tehetetlenül áll az asszony előtt, aki ekkor megbocsátóan és szerelmesen csókolja meg.

Miért érdekes?
A nagy művészi igénnyel elkészített szerelmi háromszög történet többek között Lenkeffy Ica ragyogó alakítása miatt vált emlékezetessé. A film még az egyiptomi mozikban is elragadta a nézők szívét.

Alkotók
Gyártó: Corvin
Forgatókönyvíró: ifj. Radó Antal
Operatőr: Eiben István
Színészek: Dénes Oszkár (Sir Mortimer Talbot), B. Marton Erzsi (Mary, a felesége), Lenkeffy Ica (Margarette, Mary húga), Petrovich Szvetiszláv (Sir Richard Dennis, az ifjú arisztokrata), Zátony Kálmán (French / Margaret bátyja)

Külföldi forgalmazás
Ausztria (Faschingsrausch)
Egyiptom

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb

Leadkép: Petrovics Szvetiszláv és Lenkeffy Ica. Ismeretlen fotós. Forrás: NFI