Fehér galambok fekete városban

Balogh Béla, 1923. Szívbe markoló dráma a nagyvárosi nyomorról.

Bemutató: 1923. április 6. (Kamara, Mozgókép Otthon, Corvin)
Műfaj: játékfilm, dráma, némafilm
Rendező: Balogh Béla

Státusz
Eredeti hossz: 2690 m
A film elveszett.

Tartalom
Tasnády György számára roppant vagyona biztosítja mindazt, amit a háborús drágaságtól nyomorba süllyedt milliók nélkülöznek. Élhetne úgy, mint régen, de látva, hogy rongyos és éhező emberek veszik körül, nem tud örülni semminek. Egy átkártyázott éjszaka után rosszkedvűen a városban bolyong. Ekkor feltűnik neki egy kis fehér kéz, mely egy ablakban galambokat etet. Rájön, hogy vannak fehér galambok a fekete városban, vagyis szelíd, jólelkű emberek, akik a világ gonoszsága elől a saját, kedves otthonukba menekülnek. Tasnády folyton a törékeny kis kezek gazdájáról álmodozik, s beleszeret a galambokról gondoskodó ismeretlen lányba. A szegény tanár, Bartha professzor él a galambos ablak mögött szép feleségével, Margittal és feleségének gyönyörű húgával, Erzsikével. Közeledik a Karácsony. A tanár összespórol egy kis pénzt és vesz a feleségének egy pár cipőt, de szórakozottságában a boltban felejti. A cipőt Tasnády találja meg, és elviszi a tanár családjának, majd felhasználja az alkalmat arra, hogy megismerhesse a titokzatos kezek gazdáját. Ettől kezdve rendszeres vendég lesz Bartháéknál. Egy este szerelmet vall Margitnak, de az asszony visszautasítja. Tasnády bocsánatot kér, és elmondja, hogy megesküdött, hogy az övé lesz a kis fehér kéz, mely a galambokat etette. Margit megkönnyebbül, hiszen a galambokat húga, Erzsike szoktatta az ablakba. A történet boldogan végződik, mert Tasnády feleségül veszi Erzsikét, s Bartháék megmenekülnek a nyomortól.

Miért érdekes?
Szívbe markoló dráma a nyomorról és a háború súlyos következményeitől szenvedő lakosság életéről. Balogh Béla rendező húsbavágó társadalmi kérdéseket tesz fel, és a megrázó nagyvárosi életképeket magas művészi színvonalon jeleníti meg. A film még Juhász Gyulát is megihlette, aki verses prológust írt hozzá.

Alkotók
Gyártó: Balogh Consortium, Corvin
Forgatókönyvíró: Balogh Béla
Operatőr: Nagy Dezső
Színészek: Vándory Gusztáv (Dr. Bartha László, tanár), Muzsnay Bella (Margit, a felesége), Sziklay Kornélné Jolán (Özv. Tasnádyné, Margit anyja), Lóth Ila (Erzsike, a leánya), Mészáros Sándor (Tasnády György), Sarkadi Aladár (Radó Kálmán, György atyai barátja), Abonyi Géza (a művész), Vágó Béla (a pénzember), Czartoriszky Mária (a művésznő), Sipos Piroska, Mészáros Gyula, Kompóthy Gyula, Margittay Gyula, Ujhelyiné Jolán, Boross Mihály újságíró

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb 

Leadkép: Lóth Ila. Ismeretlen fotós. Forrás: Hangosfilm