Gyermekszív

Balogh Béla, 1920. Megható film egy testvérpárról a gyermektörténetek mesterétől, Balogh Bélától.

Bemutató: 1920. október 20. (sajtóbemutató, Uránia), 1920. október 25. (Corso)
Műfaj: játékfilm, dráma, némafilm
Rendező: Balogh Béla

Státusz
Eredeti hossz: 4 felvonás, 1750 m
A filmből csak rövid töredék maradt ránk.

Tartalom
Duncombe képviselőnek két gyermeke van, a nyolcéves Humphrey és a négyéves Miles. Humphrey zabolátlan ötleteinek általában félénk és bátortalan öccse esik áldozatul. Az apa szíve Mileshoz húz, az anya viszont általában Humphrey-t veszi pártfogásába. Duncombné megbetegszik, és hamarosan meghal. Halálos ágyán férje lelkére köti, hogy soha ne haragudjon Humphrey-ra. Duncombe képviselő nagyon elfoglalt, ezért a fiúkat Mary, a francia nevelőnő gondjaira bízza. Mary nem veszi észre, hogy Humphrey egy éjjel esőben kicsalja Miles-t az erdőbe gombát szedni. A gyerekek átáznak, és Miles megbetegszik. Duncombe nagyon megharagszik Humphrey-ra, beteg öccséhez sem engedi be. Az elkeseredett fiú anyja sírjánál keres vigasztalást, és a keresztet átölelve alszik el. A rakoncátlan kisfiú tulajdonképpen nagyon jó szívű, megtakarított pénzéből tolókocsit szeretne venni a mozgássérült Tamásnak. Humphrey, aki azt hallotta Tamástól, hogy a tóban megláthatja azt, aki őt legjobban szereti, testvérével kievez a tóra, hogy meglássa anyját. A csónak felborul. Miles-t baj nélkül mentik ki, de Humphrey hátgerincét megsérti egy víz alatti fatörzs, és az orvosok szerint örökre béna marad. Ezt megtudva Humphrey kéri apját, hogy inkább hagyja meghalni. Duncombe csak most döbben rá, hogy mennyire elhibázta Humphrey nevelését, zokogva borul a haldokló ágyára.

Miért érdekes?
A filmet rendező Balogh Béla sokszor dolgozta fel gyerekek történeteit, ezért olykor a neorealizmus nagy rendezőjéhez, Vittorio De Sicához hasonlítják. A Gyermekszívben Florence Montgomery megható regényét a kor nagyszerű színészeinek előadásában láthatták a nézők.

Alkotók
Gyártó: Star Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt.
Író: Florence Montgomery (regény, Misunderstood, 1869)
Forgatókönyvíró: Pakots József
Operatőr: Nagy Dezső
Színészek: Vándory Gusztáv (Duncombe képviselő), Mattyasovszky Ilona (a felesége), Szécsi Ferkó (Humprey), Lázár Gida (Miles), Papir Miklós (a béna Tamás), Batizfalvy Elza (Mary), Bolváry Géza (Károly, a tengerésztiszt)

Külföldi forgalmazás
Németország (Das Kinderherz)

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb

Leadkép: Szécsi Ferkó és Vándory Gusztáv. Ismeretlen fotós. Forrás: NFI