Harrison és Barrison

Korda Sándor, 1917. A legburleszkebb komédia.

Bemutató: 1917. november 12. (Omnia, Mozgókép Otthon)
Műfaj: játékfilm, vígjáték, némafilm
Rendező: Korda Sándor

Státusz
Eredeti hossz: 4 felvonás, 970 méter, az osztrák forgalmi kópia hossza 1100 m
A film elveszett.

Tartalom
Az amerikai Trademark és Oktogon cég hídat épít. Green mérnököt bízzák meg a munka technikai lebonyolításával. A híd azonban, összeomlik, és a mérnököt letartóztatja a rendőrség. A mérnök felesége Campanilla művésznéven ismert színésznő lesz. A két cég tulajdonosai szeretnék gyermekeiket összeházasítani, hogy vagyonuk egyesüljön. A fiatalok nem ismerik egymást, de mindkettőjüket felháborítja, hogy szüleik üzleti szempontjai alapján házasodjanak, ezért megszöknek otthonról. Kitty szobalány lesz, Teddy pedig sofőr, s a véletlen úgy hozza, hogy mindketten Campanilla szolgálatába állnak. Tipp és Bill, a két jómadár megnyitja a Harrison és Barrison Házasságközvetítő és Detektívirodát. A kétségbeesett szülők, akik égen-földön keresik gyermekeiket, végül őket bízzák meg Kitty és Teddy felkutatásával. Tipp Kittynek öltözik, Bill pedig Teddynek, s az ál-Kitty Teddy apját keresi fel, az ál-Teddy pedig Kitty apjához kopogtat be. A kétségbeesett szülők örömmel fogadják őket. A két csaló jól érti a módját, hogyan zsaroljon ki minél több pénzt a leendő apósoktól. Eközben az igazi Kitty és az igazi Teddy megismerkednek, és egymásba habarodnak. A szerelemből házasság lesz, és egyikük sem sejti, hogy szüleik eredetileg egymásnak szánták őket. Egy napon azt olvassák az újságban, hogy a Trademark fiú és az Oktogon lány házasságot kötnek. Kitty és Teddy elrohannak a házasságkötő terembe, s leleplezik az álházaspárt. A két szélhámosnak sikerül kereket oldani, mielőtt letartóztatnák őket.

Miért érdekes?
A filmet a korabeli hirdetések „a legburleszkebb komédiaként” ajánlották, a kritikák a „nyers, amerikai humort”, „farsangi jókedvet” és fordulatos történetet emelték ki, hiszen „úgy kiérezni a yankeek világának minden furcsa zamatát még a leg „realy”-bb amerikai filmeken sem lehet, mint ezen”. A vad burleszk műfaja nem volt jellemző a magyar némafilmekre, ezért különleges ez a remek komédiásokkal, Rátkai Mártonnal, Gyárfás Dezsővel és Somogyi Nusival készült darab. A sikert jól mutatja, hogy Korda Sándor a következő évben a Harrison és Barrison második részét is megrendezte.

Alkotók
Gyártó: Corvin
Író: Kőváry Gyula (színdarab)
Forgatókönyvíró: Falk Richárd
Színészek: Rátkai Márton (Tipp), Gyárfás Dezső (Bill), Somogyi Nusi, Dobos Manci, Lajthay Károly, Bánhidy Ilona, Latabár Árpád, Szalkay Lajos, Gaál Béla, Horváth Jenő, Krisztinkovics Jenny

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb

Leadkép: Ékes Árpád plakátja. Forrás: NFI