Hotel Imperial

Janovics Jenő, 1918. Fordulatos világháborús kémtörténet, amit még a háború befejezése előtt forgattak.

Bemutató: 1918. szeptember 20. (sajtóbemutató), 1918. november 12. (Egyetem-mozgó, Kolozsvár)
Műfaj: játékfilm, kémfilm, háborús film, némafilm
Rendező: Janovics Jenő

Státusz:
Eredeti hossz: 6 felvonás, 2075 m
A film elveszett.

Tartalom
Az első világháborúban a Dunajec melletti kis városka hol az oroszok, hol a magyarok fennhatósága alatt áll, s a csapatok parancsnoksága a település egyetlen szállodájában, a Hotel Imperialban székel. Az orosz előrenyomulás alkalmával néhány magyar tiszt a városban reked. Civilbe öltözve rejtőzködnek. Köztük van Almássy főhadnagy és a lengyel Levinszky, akiket a szálló portása befogad pincérnek. Juskievics tábornoknak megtetszik Anna, felöltözteti dámának és kinevezi a hotel vezetőjének. Miközben a városka lakói éheznek, az orosz parancsnokságon dőzsölnek. Megérkezik Tabakovics, az oroszok kémje, akit Almássy szolgál ki. A jó szimatú kém gyanakszik a fiatalemberre, igazoltatni akarja, ám ekkor közbelép Anna, s elaltatja a kém gyanúját. Tabakovics útra kel, átjut a frontvonalon, a magyar parancsnokságon régi barátként fogadják. Szorgalmasan gyűjti az információkat, s hamarosan a közeli magyar offenzíva hírét viszi az orosz parancsnokságra. A tábornok azonban házon kívül van. Tabakovics visszavonul, fürdőt és vacsorát rendel. Ezúttal is Almássy szolgálja ki, akinek a kém véletlenül elárulja a nagy hírt. Almássy felméri, hogy milyen veszélyt jelent társaira, ha Tabakovics továbbítja az információkat, ezért megragadja az asztalon heverő revolvert, megöli a kémet, majd az ablakon át kiszökik. Miután megtalálják a holttestet, a gyanú Almássyra terelődik. Ekkor Anna közbelép, és azt vallja, hogy a kérdéses időben Almássy az ő szobájában volt, amivel megmenti a fiatalembert. A magyarok hamarosan visszafoglalják a várost, s a parancsnokság ismét a szállodában üti fel székhelyét. A kémelhárító szolgálat megkezdi a személyzet kihallgatását, s Anton, a szálló szolgája, féltékenységből azt vallja, hogy Anna az orosz tábornok szeretője volt. Ezúttal Almássy menti meg a lányt. A főhadnagy érdeme, hogy sikerült a magyar támadás, ő a nap hőse, kitüntetik és szabadságot kap. Almássy elbúcsúzik a barátaitól, a szálló vendégeitől. Megkeresi Annát is, de tőle nem búcsúzik, hanem arra kéri, hogy menjen vele és legyen a felesége.

Miért érdekes?
Janovics Jenő filmje az első világháborúban játszódik, ami a forgatás alatt még javában zajlott. Ezt mutatja az is, hogy a statiszták a magyar katonák és orosz hadifoglyok közül kerültek ki. A Bíró Lajos színdarabjából adaptált, fordulatos kémtörténet később világhírű lett. Több remake-t is forgattak belőle, az amerikai Paramount 1927-ben és 1939-ben is készített egy-egy változatot.

Alkotók
Gyártó: Transsylvania Filmgyár
Író: Bíró Lajos (színdarab, 1917)
Forgatókönyvíró: Vészi Margit
Operatőr: Fekete László
Színészek: Várkonyi Mihály, Izsáky Margit, Réthely Ödön, Harsányi Rezső, Fáy Flóra, Fekete Mihály, Sümegi Ödön, Várady Miklós, Dezséri Gyula, Nagy Gyula, Szakács Andor, Pálfy Bertalan

Külföldi forgalmazás
Hotel Stadt Lemberg (Ausztria)

Filmkereső
Hangosfilm

IMDb 

Leadkép: Két azonosítatlan szereplő, Izsáky Margit, Dezséri Gyula. Fotó: Dunky fivérek. Forrás: NFI