Jön a rozson át!

Balogh Béla, 1919. Művészi dráma egy szomorú szerelmi háromszögről.

Bemutató: 1919. október 16. (Royal-Apolló)
Műfaj: játékfilm, dráma, némafilm
Rendező: Balogh Béla

Státusz
Eredeti hossz: 4 felvonás, 1450 m
A film elveszett.

Tartalom
Helmár nyugalmazott ezredes leánya, Helén vonzalmat érez Bulver Pál iránt. Pál imádottja, Cora, csodaszép, de gőgös és gonosz. Pál ezért szakít vele. Egy napon, amikor autóbaleset miatt megáll az országúton, megpillantja Helént virágkoszorúval a fején. Ez a mezei találkozás lángra lobbantja a két fiatal szívét, s mikor Pál megkéri Helén kezét, az boldogan mond igent. Pál és Helén eljegyzési híre megjelenik az újságban, ami nagyon feldühíti Corát. Cinkostársa segítségével elfogja a jegyespár leveleit, így ezek nem kapnak hírt egymásról. Egy napon Cora azt a hamis hírt juttatja el a lapokhoz, hogy Helén házasságot kötött. Pál fájdalmában és elkeseredéséven kibékül Corával és feleségül veszi. Később Pál megtudja, hogy az újsághír valótlan volt. Pál elűzi Corát a háztól, aki fenyegető levelet ír Helénnek. Ezt a levelet György elolvassa és elhatározza, hogy megmenti a lány boldogságát. Csónakázni hívja a tóra Corát, és amikor már jó messze vannak a parttól, elsüllyeszti a csónakot saját magával együtt.

Miért érdekes?
Helen Mathers regénye olyan népszerű volt a korszakban, hogy többször is kiadták. Az irodalmi anyagból a jó érzékű dramaturg, Pakots József írt filmet. A nagy művészi igénnyel készített mozgókép népszerűségét mutatja, hogy 1923-ban újra műsorra tűzték a mozik.

Alkotók
Gyártó: Star Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt.
Író: Helen Mathers (regény, Comin' Thro' the Rye, 1875)
Forgatókönyvíró: Pakots József
Színészek: Latabár Árpád (Helmár ezredes), Nirschyné Himrer Gizella (Helmárné), Lóth Ila (Helén, a lányuk), Fenyő Emil (Bulver Pál), Koór Ida (Hamson Cora), Bolváry Géza, Szarvasi Soma (lelkész), (Tempest György, a fia), Kürti Teréz (Alfield kisasszony), Breznay Anna

Külföldi forgalmazás
Ausztria (Das Liebesopfer)

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb

Leadkép: Bolváry Géza és Lóth Ila. Ismeretlen fotós. Forrás: Hangosfilm