Lengyelvér I-II.

Balogh Béla, 1920. Az 1920-as évek egyik legnagyobb sikere.

Bemutató: 1920. december 20., 27. (Corso, Budapest)
Műfaj: játékfilm, dráma, filmregény, némafilm
Rendező: Balogh Béla

Státusz:
Eredeti hossz: 9 felvonás, 4100 m
A filmből csak néhány percnyi töredék maradt fenn.

Tartalom
I. rész – A kakukkfiók: A lengyel fölkelők menekülő vezére kisfiát Dynar gróf gondjaira bízza, aki a gyermeket saját lányával együtt neveli fel. Xénia nem tudja, hogy Janek nem az igazi testvére, és amikor rájön az igazságra, kakukkfiókának nevezi és elűzi a kastélyból. Janek igazi édesapja az utolsó lengyel fejedelem, ezt azonban nem árulja el a gőgös lánynak, aki egyszerű bujdosó leszármazottjának tartja, ezért mindenképpen ki akarja szorítani őt az örökségből. A férfi végül sértetten elhagyja a Dynar-kastélyt, és ettől kezdve Proczna Janek néven, énektudományából él.

II. rész – A lángok lovagja:
Az udvarmester felesége, Leonie, meghívja Proczna Janeket Ágost Ferdinánd udvarába, hogy ezzel csapdába csalja ellenségét, Dynar Xéniát. Xénia nagyon dühös, amikor rájön, hogy lépre csalták, Leonie pedig beleszeret a jóképű Janekbe, aki ellenáll neki. Nem sokkal azután, hogy Janek megnyeri az udvarban rendezett lóversenyt, megérkezik a lengyel forradalom híre. A férfi általános döbbenetet kelt azzal, hogy elénekli a lengyel himnuszt. Miután a vendégek sietve távoznak, egyedül marad Xéniával, aki bevallja, hogy szereti őt. Janek megmutatja neki címeres pecsétgyűrűjét, ami bizonyítja nemesi származását.

Miért érdekes? 
A film a budapesti Pasaréti úti Star Filmgyárban forgott. A korabeli beszámolók szerint a Corso mozi vetítésén a lengyelek küldöttsége a himnuszt éneklő jelenetet állva, meghatottan nézte végig. Az 1920-as évek egyik legnagyobb sikere, amit a közönség érdeklődése miatt többször is műsorra kellett tűzni a magyar mozikban. Balogh Béla ezt a némafilmjét tartotta a legjobbnak. A film témája a lengyel kultúra szempontjából is izgalmas.

Alkotók
Gyártó: Star Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt.
Író: Nataly von Eschtruth (eredeti regény: Polnisch Blut, 1887)
Forgatókönyvíró: Pakots József
Operatőr: Nagy Dezső
Színészek: Petrovich Szvetiszláv, Szécsi Ferkó, Vándory Gusztáv, Bolváry Géza, Nagy Adorján, Boyda Juci, Ujváry Lajos, Mattyasovszky Ilona, Szarvasi Soma, Lys Norton (Nagy Alice), Lóth Ila

Külföldi forgalmazás
Németország (Der Heimatslose, I. rész: Das Kukusjunge, II. rész: Der Flammenritter)

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb

Leadkép: A film plakátja. Forrás: NFI