Liliomfi

Janovics Jenő, Korda Sándor, 1917. Az örökzöld vígjáték némafilmes verziója, amely éppúgy megnevettette a közönséget, mint később a hangosfilm.

Bemutató: 1917. január 23. (Színkör-mozgó, Kolozsvár)
Műfaj: játékfilm, vígjáték, némafilm
Rendező: Janovics Jenő, Korda Sándor

Státusz
Eredeti hossz: 4 felvonás, hosszát nem ismerjük.
A film elveszett.

Tartalom
Színészek nagyváradi vendégszereplése kavarja fel Szilvai professzor házának életét. A professzor felesége, Emerencia Szellemfivel, a híres komikussal enyeleg. Fia, Gyula, Liliomfi néven felcsap színésznek. A társulat következő állomáshelyén, Kolozsváron, Liliomfi megismerkedik Mariskával, akiről nem is sejti, hogy apjának nevelt leánya. A fiatalok első látásra egymásba szeretnek. Mariska Camillánál lakik, s Liliomfi szintén itt bérel szobát Szellemfivel. Szilvai egy nap meglátogatja nevelt lányát. Megtudja, hogy Mariska beleszeretett a szomszéd szobában lakó komédiásba, s azonnal átmegy a színészekhez, hogy lerendezze a dolgot. Csak Szellemfit találja ott, aki egy csekély összegért készségesen lemond a lányról. Szilvai magával viszi Mariskát Nagyváradra, de Liliomfi és Szellemfi követik, s a fogadóban utol is érik őket. Sok félreértés után végül minden tisztázódik, s Szilvai boldogan viszi haza fiát és nevelt lányát. Szellemfi könnyes szemmel int búcsút a távozóknak.

Miért érdekes?
Makk Károly 1954-ben készült híres Liliomfi adaptációját négy évtizeddel megelőzte ez a némafilm. Az örökzöld vígjáték vetítéseit, a beszámolók szerint, tomboló kacagás kísérte.

Alkotók
Gyártó: Proja
Író: Szigligeti Ede (színdarab, 1849)
Forgatókönyvíró: Janovics Jenő
Operatőr: Fekete László
Színészek: Mészáros Alajos (Gyula / Liliomfi), Rózsahegyi Kálmán (Szellemfi), Szentgyörgyi István (Szilvai professzor), Laczkó Aranka (Eremencia, a felesége), Nagy Ilonka (Marika, nevelt leányuk), Fáy Flóra (Kamilla), Újváry Lajos, Nagy Gyula, Kozma Hugó, Pap Katinka, Dezséri Gyula, Szakács Andor, Simon Mariska, Réthely Ödön, Kertész Endre, Várady Miklósné, Hegyi Lili

Külföldi forgalmazás

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb