Lyon Lea

Korda Sándor, Pásztory M. Miklós, 1915. A csodarabbi lánya és egy orosz herceg találkozik az első világháború árnyékában.

Bemutató: 1915. október 29. (sajtóbemutató, Mozgókép-Otthon), 1915. november 1. (bemutató, Mozgókép Otthon)
Műfaj: játékfilm, dráma, némafilm
Rendező: Korda Sándor, Pásztory M. Miklós

Státusz
Eredeti hossz: 1500 m
A film elveszett.

Tartalom
1914-ben kozákcsapat szállja meg a csöndes galíciai falut, melynek híressége Lyon, a bölcs csodarabbi és annak szép leánya, Lea. Az orosz sereg parancsnoka, Konstantin nagyherceg elhatározza, hogy megszerzi a lányt, ha lehet szép szóval, ha nem, hatalommal. A rabbi Leát öregasszonynak öltözteti, de a herceg a hamis, ősz fürtök alatt is észreveszi Lea mély tűzben lobogó szemét. Elfogatja Lea vőlegényét, Joshuát, és megüzeni vele, hogy ha Lyon Lea nem lesz a maga jószántából az övé, felkoncoltatja az egész falut. A rabbi felteszi lányának a kérdést, hogy mit akar inkább: a halált vagy a gyalázatot? Lea nem tud úgy dönteni, ahogy apja szeretné: a gyalázotot, az életet választja. A herceg szívében szerelem gyullad, s a lány sem marad érzéketlen a szép ifjú katona iránt. A magyar huszárcsapatok közelednek, az oroszoknak menekülni kell, Konstantin herceg erőszakkal teszi lovára a Leát, aki nem akarja elhagyni otthonát. A menekülő herceget huszárok üldözik. A féltékeny Joshua a herceg elé vág, s egy fa mögül rálő vetélytársára. A lövés azonban nem Konstantint, hanem Leát találja el. A herceg és az élettelen Lea lezuhannak a vágtató lóról. A herceg látva, hogy már nem menekülhet, a fogság helyett az öngyilkosságot választja. Futva érkezik a tragédia színhelyére a rabbi. Ráborul a lányra, akit korábban elátkozott, de akinek halálában megbocsát.

Miért érdekes?
A Lyon Lea jó példa volt arra, hogyan lehet sikeres színdarabokat a színpad kötöttségeitől felszabadulva, mozgalmasan és filmszerűen feldolgozni. A filmnek sok látványos felvétele készült a szabadban, Budapest környékén, a Tabánban és a pesti zsidónegyedben. Bródy Sándor eredeti művéből a Universal 1927-ben amerikai változatot is készített.

Alkotók
Gyártó: Nemzeti Filmvállalat
Író: Bródy Sándor (dráma, 1915)
Forgatókönyvíró: Korda Sándor, Pásztory M. Miklós
Operatőr: Zsitkovszky Béla
Zene: Barna Izsó
Színészek: Fenyvesi Emil (Lyon, csodarabbi), Jákó Amália (Lyon Lea, a lánya), Rátkai Márton (a púpos, a falu bolondja), Fodor Oszkár (Jósua, Lea vőlegénye), Virányi Sándor (Konstantin nagyherceg), K. Demjén Mari (öregasszony), Andorffy Péter (orosz ezredes)

Külföldi forgalmazás
Ausztria
Németország
Csehország

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb 

Leadkép: A film utolsó jelenetében Fenyvesi Emil. Színházi Élet, 1915/8.