Mágnás Miska

Korda Sándor, 1917. Az örökzöld operett első filmes feldolgozása.

Bemutató: 1917. január 24. (sajtóbemutató, Omnia), 1917. február 8. (bemutató, Színkör-mozgó, Kolozsvár)
Műfaj: vígjáték, dráma
Rendező: Korda Sándor

Státusz
Eredeti hossz: 4 felvonás, 1325 m
A film elveszett.

Tartalom
Baracs Imrét, akinek apja még csak intéző volt, de szorgalmával birtokot szerzett, meghívják Korláth grófék estélyére, de a fiatalember érzi a pöffeszkedő arisztokraták sértő lekezelését. Korláthék leánya, Rolla grófnő, akivel kölcsönösen szeretik egymást, visszatartja attól, hogy elégtételt vegyen a sértésekért, ezért végül egy tréfával bosszulja meg sérelmeit. A lovászinasát frakkba öltözteti, kitanítja néhány „arisztokratikus” mondásra, mozdulatra és bevezeti a társaságba mint Tasziló grófot. Az istállófiú neveletlenségeit eredetiségnek tartják s az est ünnepelt vendége lesz. Marcsa, a kis cseléd szomorúan látja, hogy az ő Miskáját komtesszek csábítgatják. Rolla vigasztalja a sírdogáló lányt, s miután rájön, hogy Baracs miféle tréfát űz a társasággal, dámának öltözteti a cselédlányt, s bemutatja mint Tasziló gróf unokahúgát. Most a grófok kezdenek udvarolni a szolgálónak, Rolla grófnő pedig látványosan kacérkodni kezd Taszilóval. Baracs féltékenységből ki akarja dobni a lovászát, de annak már nincs ínyére visszavedleni. Hamarosan kiderül a kettős turpisság, Baracsot kiutasítják, Marcsa visszamegy a konyhára, Miska pedig az istállóba. A szerelme után bánkódó Rollát a cselédlány vigasztalja, s egy ügyes csellel végül sikerül összehoznia a szerelmeseket.

Miért érdekes?
Az örökzöld operettet ezt követően még két alkalommal dolgozták fel magyar filmen, 1943-ban Pista tekintetes úr, majd 1948-ban az eredeti Mágnás Miska címen.

Alkotók
Gyártó: Corvin Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt.
Író: Szirmai Albert (zene, operett, 1916), Bakonyi Károly (operett librettó, 1916)
Forgatókönyvíró: Korda Sándor
Operatőr: Virágh Árpád
Színészek: Mészáros Alajos (Miska / Tasziló gróf), Szirmai Imre (Korláth gróf), Simon Mariska (Korláth grófnő), Jákó Amália (Rolla grófnő), Várkonyi Mihály (Baracs Imre), Horváth Jenő (Gida), Kemenes Lajos (Pixi gróf), Erdélyi Géza (Mixi gróf), Berky Lili (Marcsa / Tasziló gróf unokahúga)

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb

Leadkép: Földes Imre plakátja. Forrás: NFI