Mesék az írógépről

Korda Sándor, 1917. Egy hivatalnoklány megtalálja a boldogságot a szerelemben és a hivatásban.

Bemutató: 1917. január 8. (Royal-Apolló)
Műfaj: játékfilm, vígjáték, némafilm
Rendező: Korda Sándor

Státusz
Eredeti hossz: 1200 m
A film elveszett.

Tartalom
Honti, a Közgazdasági Bank vezérigazgatója titkárnőt keres. Választása Lehman Vilmára, a Levelezési Osztály gépírónőjére esik, aki nemcsak szép, de kiváló és megbízható munkaerő. A vezérigazgató gyakori vendége, az előkelő Szentgróthy gróf megkörnyékezi, s egy pillanatra meg is szédíti Vilmát, de az okos lányban végül mégis felülkerekedik a józanság. Közben Honti is egyre jobban érdeklődik titkárnője iránt. Tőle szokatlan figyelmességekkel halmozza el, majd egy alkalommal ajánlatot tesz neki, hogy legyen a barátnője. Vilma azonban megmagyarázza neki, hogy őhozzá csak az anyakönyvvezetőn keresztül vezethet az út. A szerelmes Honti, aki nincs hozzászokva a kudarcokhoz, csak még jobban nekitüzesedik a visszautasítástól, s végül megkéri Vilma kezét. A lány, aki régóta vonzódik főnökéhez, boldogan mond igent.

Miért érdekes?
A Szomaházy István bestsellerén alapuló film a két világháború között népszerű szerelmi karriertörténetek előfutára. A Berky Lili által megformált kis hivatalnoklány sikeres a hivatásában és megtalálja a szerelmet. A tehetséges színésznő eközben az okos, önálló karriert építő nő alakját is felrajzolja, aki a társadalomban egyre nagyobb súllyal jelenik meg.

Alkotók
Gyártó: Corvin Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt.
Író: Szomaházy István
Forgatókönyvíró: Korda Sándor
Operatőr: Virágh Árpád
Színészek: Berky Lili (Lehmann Vilma), Kürthy György (Honti vezérigazgató), Janovics Jenő, Ujvári Ferenc, Laczkó Aranka, Lengyel Vilmos, Nagy Adorján, Gazda Ilonka, Berky József, Bérczi Mihály, Harsányi Rezső, Betegh László, Székely Ilona, Erdei Margit, Jakabffy Ilonka, Szendrő Gyula

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb

Leadkép: Kürthy György és Berky Lili, az asztalnál ül Laczkó Aranka. Fotó: Dunky fivérek. Forrás: NFI