Névtelen vár I-II.

Garas Márton, 1920. Jókai Mór meséje a Magyarországon rejtőző francia hercegnőről

Bemutató: 1920. december 3., 10. (I. és II. rész, Mozgókép-Otthon, Uránia)
Műfaj: játékfilm, dráma, némafilm
Rendező: Garas Márton

Státusz
Eredeti hossz: I. rész: 2302 mé, II. rész: 1628 m
A film elveszett.

Tartalom
A kivégzett Maria Antoinette leányát, Marie hercegkisasszonyt lelkes royalista főnemesek, Cambray és Vavel gróf megszöktetik Franciaországból. Vavel gróf Magyarországon rejtőzik el a királylánnyal egy vidéki kastélyban, melyet a nép Névtelen várnak nevez. A kis Marie-ból az évek folyamán gyönyörű hajadon lesz, és beleszeret az ifjú grófba, aki nem viszonozhatja a szerelmet, hisz Marie az majd uralkodónője lesz. Themire grófnő a nyomukra bukkan, és megvásárolja a szomszédos birtokot. Minden furfangját latba veti, hogy Vavel gróffal összebarátkozzon, és a hercegkisasszony közelébe jusson. A gyanútlan gróf beleszeret a gyönyörű asszonyba. Themire értesíti Fervlans márkit, Napóleon titkosrendőrségének főnökét, aki a hírhedt betyárral, Sátán Lacival akarja elraboltatni a királylányt. A betyárt azonban a gróf egy korábbi jótettével lekötelezte, ezért figyelmezteti őt a veszélyre. Ekkor Fervlans maga próbálkozik tervének végrehajtásával. Időközben Themire grófnő beleszeret Vavel grófba és megmenti Marie-t az elrablástól. Napóleon hadai betörnek Magyarországra. A gróf csatlakozik a nemesi felkeléshez, és huszárjaival a franciák ellen küzd. Fervlans csapatával körülveszi a Névtelen várat, hol Marie és a beteg Cambray rejtőznek. Vavel Themire grófnőtől értesül erről, és Sátán Lacit küldi a királylány megmentésére. Sátán Laci a franciák gyűrűjén át bejut a várba, sikeresen kimenti Marie-t. Ekkor azonban észreveszik őket, és a nyomukba erednek. Vavel az utolsó pillanatban érkezik meg huszárjaival. A királylány megmenekül, de az izgalmak miatt megbetegszik és meghal. Halálos ágyán egymáshoz vezeti a két szerelmest, Vavel-t és Themire-t.

Miért érdekes?
Jókai Mór regényét Garas Márton nagy sikerrel vitte filmre. A Corvin grandiózus kalandfilmje igazi sztárparádéval került a nézők elé.

Alkotók
Gyártó: Corvin Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt.
Író: Jókai Mór (regény, 1877)
Forgatókönyvíró: Vajda László
Operatőr: Berendik István, Eiben István
Színészek: Almássy Sári (Mária hercegnő), Czartoriszky Mária (Themire grófnő), Lukács Pál, Törzs Jenő, Fenyvessy Emil, Dénes Oszkár, Réthey Lajos, Szécsi Ferkó, Molnár Kató, Székely Gyula

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb

Leadkép: Czartoriszky Mária, Almássy Sári. Forrás: Hangosfilm