Pán

Fejős Pál, 1920. Fejős Pál első filmje Claire Bauroff német táncosnővel a főszerepben.

Bemutató: 1920. július 31. (sajtóbemutató, Omnia)
Műfaj: játékfilm, dráma, némafilm
Rendező: Fejős Pál

Státusz
Eredeti hossz: 6 felvonás, 1858 m
A film elveszett.

Tartalom
A film első felvonása mitológiai időkben játszódik. A nimfába reménytelenül szerelmes Pánt megszánják az istenek, s hogy ne szenvedjen tovább, kővé változtatják. A második felvonástól a jelenben folytatódik a történet: Lucy Gordon, Amerika leghíresebb táncosnőjének kegyeiért ketten versenyeznek. Fred Morgan archeológus és Harry O’ Conell kalandor. Fred Morgan antik etruszk vázát visz ajándékba Lucynak, amikor apacsok támadják meg. A verekedés hevében a váza összetörik és egy papirusztekercs hullik ki belőle, melynek megszerzéséért heves küzdelem indul a két vetélytárs között. Végül Fred Morgan győz, majd a papirusz útmutatásai alapján az egykori Árkádia helyén kiásatja és New Yorkba viteti az ókori szobrot, amely a hagyomány szerint Pán isten megkövesedett teste. Lucy Gordon egy táncpantomimben lép fel a New-York-i milliomosok színházában. A premier előtt azonban összetörik a díszletben álló szobrot, és Fred, hogy az előadás sikerét megmentse, a Görögországból hozott értékes Pán-szobrot adja kölcsön a színháznak. Elérkezik a premier, belibben a színpadra Lucy Gordon, akiben Pán egykori szerelmére, a nimfára ismer. A varázslatos hasonlóság és a gyönyörű tánc életre kelti a kőszobrot, s Pán évezredek múltán a mai világban találja magát. A szobor megelevenedése a premieren óriási rémületet kelt. Fred a páholyából a színpadra ugrik, hogy megvédje Lucyt. A kedélyek lassan megnyugszanak, a premier sikerrel zárul. Az előadás után Fred feleségül veszi Lucyt.

Miért érdekes?
Fejős Pál első filmjének női főszerepét Claire Bauroff német színésznő alakítja, akinek népszerű táncmatinéi ihlették a történetet.

Alkotók
Gyártó: Mobile Kulturális Film Rt.
Forgatókönyvíró: Fejős Pál, Claire Bauroff
Operatőr: Karbán József
Színészek: Gellért Lajos (Fred Morgan archeológus), Pártos Gusztáv (Harry O’Connel), Saásdy Alice (a szobaleány), Bárdi Ödön (az inas), Claire Bauroff (Lucy Gordon táncosnő), Costa Viktor (Pán), Dénes György, Győző Lajos, Hegedűs Ferenc, Jankovszky Mara, Müller Vali, Szegheő Endre, Pánczél Lajos filmújságíró

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb 

Leadkép: Győző Lajos, Costa Viktor. Forrás: Hangosfilm