Rongyosok

Gaál Béla, 1925. Bajor Gizi kettős szerepben a bohém vándorkomédiásokról szóló vígjátékban.

Bemutató: 1925. október 7. (szakmai bemutató, Corvin), 1926. január 7. (Corvin, Kamara, Mozgókép-Otthon)
Műfaj: játékfilm, vígjáték, némafilm
Rendező: Gaál Béla

Státusz
Eredeti hossz: 7 felvonás, 2699 m
A film elveszett.

Tartalom
Vili, a vándorkomédiás lányával, Tilivel, kutyájával, Lidivel és Miska majommal szabadon, jókedvűen élnek, mint az erdők madarai. Eközben a Bánáthy gróf fiával és lányával nyári körutazásra készül. A komédiások útközben véletlenül elveszítik a ruhatárukat, de Bánáthy gróf is elveszti a bőröndjét. A jelmezeit kereső Vili a gróf kofferját találja meg. Lányával, üres zsebbel, az úri ruhákba felöltözve előkelő fürdővendégként érkeznek Gyökérfüredre. Itt megismerkednek a fürdőhely legelegánsabb vendégeivel, az újgazdag Varjuékkal, akiknek Vili gróf Ballaghy Péterként mutatkozik be. Varju fiának, Bandinak első látásra nagyon megtetszik Tili, s meg is kéri a kezét. Az öreg Varjú sajnálkozik, hogy Ballaghy vővel nem segíthet rajta. A komédiás megnyugtatja Varjut, hogy fia is van, aki pont megfelelne Varju lányának, Zsófikának. Tilit fiúruhába öltözteti, és udvarlóként mutatja be Zsófinak. A részeges Laboda, Zsófi korábbi udvarlója, észreveszi a dolgot, de Vili eltereli a figyelmét. Koccint vele, s mikor tüsszent, kölcsönadja neki a bőröndben talált hímzett grófi zsebkendőjét, melyet a fiatalember szórakozottan zsebretesz. Zsófika miatt nézeteltérés támad Laboda és Péter között, melynek szerencsés kimenetelű párbaj lesz a vége. Két detektív figyeli a kora délelőtt pezsgőző, részeg Labodát, aki elejti a Vilitől kapott zsebkendőt. A detektívek felveszik, és amikor látják, hogy a monogramja azonos az elveszett utazóláda tulajdonosáéval, bekísérik a fiatalembert a rendőrségre. A börtöncellában józanul ébredő Laboda elmondja, hogy kitől jutott a zsebkendőhöz. A vándorkomédiás és lánya lelepleződik, ezért el kell búcsúzniuk a jóléttől és az elegáns ruháktól. Visszakapják ócska rongyaikat, s mivel Bánáthy gróf nem kívánja megbüntetésüket, szabadon engedik őket. Visszatérnek a taligájukhoz, s a történet ott végződik, ahol kezdődött.

Miért érdekes?
A fordulatokban gazdag, jó ritmusú film bemutatását már a kortársak is az 1920-as évek elején válságba került magyar filmgyártás újraindításának fontos állomásaként értékelték. A kettős, női-férfi szerepet játszó Bajor Gizi és az apját játszó Csortos Gyula a leírások szerint kiválóan alakították a bohém vándorkomédiások szerepét. A film magyaros hangulatát a hagyományos népviseletet felvonultató gödi aratóünnepről készült felvételek fokozták.

Alkotók
Gyártó: Orion Filmgyár és Forgalmi Rt.
Író: Zilahy Lajos
Forgatókönyvíró: Fodor Miklós
Operatőr: Vanicsek János
Színészek: Csortos Gyula (Vili, vándorkomédiás), Bajor Gizi (Tili, a leánya), Kürthy József (Varju András, földbirtokos), Gyöngyösi Erzsi (a felesége), Abonyi Marianne (Zsófika, leányuk), Dózsa István (Bandi, fiuk), Pethes Sándor (Laboda Lajos), Boross Géza, Fülöp Sándor, Stella Gyula, Szegheő Endre, Székely Ibolya, Vándory Gusztáv, Misi, az állatkerti majom, Lidi, az idomított uszkár

Külföldi forgalmazás
Ausztria

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb

Leadkép: Bajor Gizi és Pethes Sándor. Ismeretlen fotós. Forrás: NFI