Sugárka

Balogh Béla, 1921. Remekül fényképezett némafilm zenészekről és zenéről.

Bemutató: 1921. augusztus 14. (sajtóbemutató, Uránia), 1921. október 10. (Kamara)
Műfaj: játékfilm, dráma, némafilm
Rendező: Balogh Béla

Státusz
Eredeti hossz: 5 felvonás, 1927 m
A filmből egy rövid töredék maradt fenn.

Tartalom
Sugárka hegedülni tanul, s szülei a fővárosba küldik nagybátyjához, Balló Gusztáv zenetanárhoz, hogy nála folytassa tanulmányait. Balló tehetséges művész, de nem tud érvényesülni, nem tudja eladni szerzeményeit. Eleinte idegenkedve fogadja Sugárkát, de a lány jó szívével, vidámságával bearanyozza a magányos, megkeseredett férfi életét. Balló hamarosan bemutatja tehetséges tanítványát a Zeneakadémián. Sugárka csodálatos játéka még a szakértők körében is elismerést arat. Megismerkedik a Harmónia koncertrendező vállalat igazgatójának fiával, Viktor Gézával. A két fiatal megszereti egymást, s a lánynak lehetősége nyílik, hogy propagálja nagybátyja szerzeményeit. Eléri, hogy előadják műveit, melyekkel végre megindulhat zeneszerzői karrierje. A divatos zeneszerző féltékeny Sugárka és Balló sikereire, ezért hamis levéllel magához csalja Sugárkát. Dulakodás támad köztük, de a szerelmesét féltő Géza és barátja, Bauzi szerencsére időben érkeznek. Balló és Sugárka közös koncertje óriási sikert arat, amely mindkettőjüket ismert zenésszé avatja. Balló reményekkel, megfiatalodva tér haza a koncertről. Ráébred, hogy beleszeretett Sugárkába, akinek mindezt köszönheti. Éppen be akarja vallani neki szerelmét, amikor az ablakából meglátja, hogy Géza jegygyűrűt nyújt át Sugárkának, melyet a lány boldogan, szerelmesen fogad. Balló nem tehet egyebet, szomorú szívvel, háttérbe húzódva figyeli a fiatalok beteljesedő boldogságát.

Miért érdekes?
Ezzel a filmmel nyílt meg a Star filmgyár budapesti bemutató mozija, a Kamara mozgó a Dohány u. 42. alatt. A premieren a korabeli politikai és kulturális élet legjelesebb szereplői vettek részt. A filmet sokat dicsérték képi világáért, „amelyhez hasonló magyar gyártmányú filmen még alig volt látható”. A zenészekről szóló némafilm kísérőzenével előadva különösen érdekes lehetett.

Alkotók
Gyártó: Star
Forgatókönyvíró: Balogh Béla
Operatőr: Nagy Dezső
Színészek: Szarvasi Soma (Halmár Béla földbirtokos), S. Mild Anna (Éva, a felesége), Lóth Ila (Sugárka, a leányuk), Vándory Gusztáv (Balló Gusztáv, zenetanár), Szőke Sándor (zeneszerző), Leon André (Viktor Géza), Pillicz (Bauzi, boxbajnok)

Külföldi forgalmazás
Németország (Sonnenstrählchen)

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb

Leadkép: Szarvasi Soma, a nyugágyban Lóth Ila. Ismeretlen fotós. Forrás: NFI