Taifun

Lázár Lajos, 1918. Szenvedélyes történet, amelyben Kelet és Nyugat találkozik.

Bemutató: 1918. március 11. (Mozgókép-Otthon)
Műfaj: játékfilm, dráma, némafilm
Rendező: Lázár Lajos

Státusz
Eredeti hossz: 4 felvonás, hossza a 56/1920 számú O.M.B. határozat szerint: 1100 m, az osztrák forgalmi kópia: 1600 m
A film elveszett.

Tartalom
Tokeramo, a jeles tudós, a Japán kormány megbízásából Berlinben telepszik le, hogy az európai civilizációt tanulmányozza. Beleszeret egy német lányba, Kerner Ilonába. A szabad erkölcsű lány szintén vonzódik az egzotikus férfihez, a szeretője lesz. A japán kolónia tagjai aggodalommal figyelik Toketamo szerelmi viszonyát, mert félnek, hogy ez a vonzalom megakadályozza a tudóst nemzeti küldetésében. Ilona később iratokat lop el Tokeramo fiókjából Lindner Ottó író számára, aki egy japán témájú regényen dolgozik, s akivel szintén viszonya van. Lindner sejti, hogy Ilona egy japán férfival csalja. Nyomozni kezd. Megismerkedik Tokeramoval, s beszélgetésük során a japán tudós rájön, hogy Ilona Lindnerrel is szerelmi viszonyt folytat. Szakítani szeretne, de Ilona önérzetét sérti a visszautasítás, szenvedélyes ostrommal leveszi a lábáról Tokeramot, s mikor érzi, hogy sikerült a férfi fölé kerekednie, gúnyosan sértegetni kezdi, addig ingerli, míg a dühtől elvakult férfi megfojtja. A japán kolónia legfiatalabb tagja vállalja magára a gyilkosságot, hogy a tudós befejezhesse küldetését. Tokeramot hallucinációk gyötrik, Ilona szelleme folyton ott kisért dolgozószobájában. Mire befejezi munkáját, már súlyos beteg, s miután átadja barátjának a kész művet, meghal.

Miért érdekes?
Szenvedélyes szerelmi dráma, amelyben Kelet és Nyugat találkozik. A kortársak sokat dicsérték a művészi igénnyel kidolgozott díszleteket, különösen a japán szoba berendezését. A filmbe az egzotikus hangulat fokozása érdekében Japánban készült eredeti dokumentumfelvételeket is beillesztettek.

Alkotók
Gyártó: Lux Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt.
Író: Lengyel Menyhért (színdarab: Taifun, 1909)
Forgatókönyvíró: Korcsmáros Nándor
Operatőr: Zsitkovszky Béla
Zene: Reményi Béla
Színészek: Rajnay Gábor (Tokeramo), Mattyasovszky Ilona (Kerner Ilona), Karl Götz (Josikava), Boyda Juci (Hempel Teri), Lothar Mendes (Hironari), Franz Ferdinand Lindner (író), M. Szirmay Hajnal (egy japán lány), Harmath Imre (japán orvos)

Külföldi forgalmazás
Die Gelbe Gefahrt / Taifun (Ausztria)

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb

Leadkép: Reischl Károly plakátja. Forrás: NFI