Tatárjárás

Kertész Mihály, 1917. A Magyarországon különösen népszerű operettfilmek egyike.

Bemutató: 1917. július 3. (sajtóbemutató, Mozgókép-Otthon), 1917. szeptember 17. (bemutató, Mozgókép-Otthon)
Műfaj: játékfilm, operett, némafilm
Rendező: Kertész Mihály

Státusz
Eredeti hossz: 4 felvonásos, hossza 866 m, az osztrák és német forgalmi kópia hossza 1700 m
A film elveszett.

Tartalom
Lőrenthey főhadnagy egy vidéki hadgyakorlat során viszontláthatja régi szerelmét, Rizát. A vidéki társaság legszebb hölgyei estélyt rendeznek a kastélyban, de Lőrenthey nem fogadja el a meghívást, inkább őrszolgálatot vállal. Nincs kedve Lohonyay tábornok lányának, Treszkának társaságához sem, aki valósággal üldözi a szerelmével. Treszka ezért kénytelen elfogadni régi hódolója, Mogyoróssy önkéntes udvarlását. A kastélyban mulató tisztek elfeledkeznek a hadgyakorlatban szereplő ellenség közeledéséről. Lőrenthey hasztalan küld értük katonákat, így kénytelen bemenni a kastélyba. A tisztek ekkor elsietnek, de Lőrentheyt ott fogja Riza, aki boldog, hogy egykori szerelme is átlépte végre a kastély küszöbét. A fiatalember azonban büszkén a szemébe vágja, hogy szíve már foglalt, Treszkát veszi feleségül. Riza ekkor már elküldené a főhadnagyot, de Lőrenthey ott marad, és keserűségében leissza magát, énekel, táncol. Ekkor váratlanul feltárul az ajtó, belép Lohonyai tábornok. Felháborodottan vonja felelősségre a részeg tisztet, de amikor a fülébe jut Lőrenthey házassági szándéka, megbocsát neki. Be akarja jelenteni a vendégek előtt az eljegyzést, de Treszka látva Lőrenthey és Riza szerelmét, ellentmondást nem tűrően kijelenti, hogy nem hajlandó feleségül menni a főhadnagyhoz, mert Mogyoróssyt szereti. Így a hadgyakorlat Lőrenthey és Riza kibékülésével végződik.

Miért érdekes?
A magyar némafilmek egyik kedvelt műfaja volt az operett, amely könnyed témáival a nézők széles rétegeinek kínált szórakozást. A vetítéseket az eredeti operett zenéjével kísérték, ami különösen vonzóvá tette az előadásokat. A Tatárjárás egyike ezeknek a sikeres operettfilmeknek.

Alkotók
Gyártó: Magyar Korona Szkeccs és Filmtársaság, Glória Fillmgyár és Filmkereskedelmi Rt.
Író: Bakonyi Károly (operett szövegkönyve, 1908), Kálmán Imre (operett zenéje, 1908)
Forgatókönyvíró: Kertész Mihály
Operatőr: Bécsi József
Színészek: Király Ernő (Lőrenthey főhadnagy), B. Kosáry Emmi (Riza bárónő), Medgyaszay Jenő (Imrédy huszárkapitány), Cseh Iván (Wallerstein, tartalékos hadnagy), Báthory Béla (Riza apja), Hollay Kamilla (Treszka), Somogyi Kálmán (Mogyorósy kadét), Szalkay Lajos (a tábornok), Szőke Sándor (Vörös bankár) Harmath Hédi (a tábornok lánya), Fodor Arthur, Inke Rezső, R. Tóth József, Ferenczy Károly

Külföldi forgalmazás
Németország (Herbstmanöver)
Ausztria (Herbstmanöver)
Franciaország (Manoeuvre d’Automne)

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb

Leadkép: Geiger Richárd plakátja. Forrás: NFI