Vengerkák

Balogh Béla, 1917. Pásztor Árpád nagysikerű, 1915-ben megjelent regényének adaptációja.

Bemutató: 1917. november 19. (Mozgókép Otthon)
Műfaj: játékfilm, dráma, némafilm
Rendező: Balogh Béla

Státusz
Eredeti hossz: 1742 m
A film elveszett.

Tartalom
Özv. Ladányiné leánya, Teréz, elvágyik a hétköznapiságból és enged Tomcsányinénak, aki kicsábítja Moszkvába. Itt látja csak Teréz, hogy mennyire csalódott, a szegény elbukott lányok közé került, akiket itt vengerkának hívnak. Teréz meg akarja őrizni a tisztességét, pedig maga Vladimir herceg a Yard-mulató legelőkelőbb vendége érdeklődik iránta. Teréznek nem kell, hazavágyódik az édesanyjához, amikor Amelie, a Vengerkák házából elűzi Terézt, ez Juranovszky karmesterhez menekül, aki biztatta, hogy ha jóbarátra van szüksége, csak keresse fel. Azonban ami nála odaadó szerelem volt, az a karmestenél csak egy élmény. Teréz a herceg házába kerül. Vladimir herceg feleségül akarja venni. Teréz csak úgy egyezik bele, ha magához hozhatja az anyját is. Hazautazik érte, azonban özvegy Ladányinéra már csak a rabkórházban akad rá, ahol halálos ágyánál Teréz a régi vőlegényével találkozik, a csapások áradatát nem bírja ki és megmérgezi magát. (Mozgókép-Otthon műsorfüzet, 1918. május)

Miért érdekes?
A film Pásztor Árpád nagysikerű, 1915-ben megjelent regényének adaptációja. A „vengerkák” kifejezést ekkoriban azokra a fiatal nőkre használták, akiket Magyarországról Oroszországba csábítottak, majd ott kizsákmányoltak, prostitúcióra kényszerítettek. A leánykereskedelem témája kapcsán megfogalmazott társadalomkritika különösen érdekessé teszi a történetet. A sajtóbeszámolók szerint a film nagyon látványos volt, a mulatóban játszódó realista jelenetei és téli életképei miatt is kapott dicséretet.

Alkotók
Gyártó: Astra
Író: Pásztor Árpád regénye (1915) és Góth Sándorral írt színdarabja (1917)
Forgatókönyvíró: Balogh Béla
Operatőr: Zsitkovszky Béla
Színészek: Lenkeffy Ica, Bera Paula, Vándory Gusztáv, Fekete Pálné, Simon Mariska, Torday Ottó, Mattyasovszky Ilona, Antal Ella, Törzs Jenő, Veszpréminé Ágh Ilona

Külföldi forgalmazás

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb

Leadkép: A film főszereplője, Lenkeffy Ica. Ismeretlen fotós. Forrás: Hangosfilm