Veszélyben a pokol

Balogh Béla, 1921. Bizarr szatíra, amelyben Belzebub, az ördög, megpróbálja visszaszerezni elveszített szarvait.

Bemutató: 1921. augusztus 23 (sajtóbemutató, Uránia), 1921. november 19. (bemutató, Kamara)
Műfaj: játékfilm, fantasztikus film, némafilm
Rendező: Balogh Béla

Státusz
Eredeti hossz: 6 felvonás, 2146 m
A film elveszett.

Tartalom
Belzebub nem tud ellenállni egy földi asszony szépségének és megcsókolja. A földi csók hatására elveszíti a szarvait. Az alvilág tudósai azt javasolják neki, hogy menjen le a földre és nősüljön meg, ha új szarvakat akar. Megfogadja a tanácsot és felmegy a földre. Megtetszik neki Auróra, aki egy fiatal íróba, Harryba szerelmes, anyja azonban az író színdarabjának sikerétől teszi függővé a házasságot. Az ördögök mesterkedése folytán a színdarab megbukik és így a dúsgazdag Belzebubé lesz a leány. Ez mindent elkövet, hogy felesége megcsalja a titkárnak fogadott Harryval, a tiszta nőt azonban nem tudja rossz útra téríteni. Lejár a határidő, Belzebub visszatér a pokolba, de szarv nélkül nem lehet többé fejedelem. Éppen vissza akart térni gyönyörű feleségéhez, ekkor azonban hirtelen kinőnek szarvai, jelezve, hogy Harry és Aurora mégis egymáséi lettek. Homlokán immár ott díszelegnek uralkodásának elengedhetetlen jelei, így a Pokol újra teljes üzemben működhet. Belzebub elkeseredetten foglalja el helyét a trónon.

Miért érdekes?
A bizarr szatírában a kor népszerű színészei szerepeltek, többek között a később hollywoodi karriert építő Bánky Vilma. A Pokolban játszódó jelenetek különleges technikai felkészültséget igényeltek, ezeket a korszakban egyedülálló módon, éjszaka forgatták. A filmet részben Gárdos Jenő finanszírozta, aki később az Egyesült Államokban is forgalmazta az alkotást.

Alkotók
Gyártó: Star Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt.
Forgatókönyvíró: Boross Mihály
Színészek: Bánky Vilma (Aurora), Kürti Erzsi (Démon), Margittay Gyula, Petrovich Szvetiszláv (Harry), Sarkadi Aladár (Jónás), Sugár Károly (Belzebub), Vándory Gusztáv (Józanész)

Külföldi forgalmazás
USA
Ausztria (Die Hölle in Gefahr)
Németország (Lauen des Satans)

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb

Leadkép: Vándory Gusztáv, Sugár Károly és Sarkadi Aladár. Ismeretlen fotós. Forrás: NFI