Vita Nova / Galathea

Balogh Béla, 1922. Szerelem a francia forradalom idején.

Bemutató: 1922. október 22. (Kamara)
Műfaj: játékfilm, dráma, némafilm
Rendező: Balogh Béla

Státusz
Eredeti hossz: 5 felvonás, 2400 m
A film elveszett.

Tartalom
Landrin doktor sétája alkalmával beteg kislányt talál egy szénégető kunyhójában. A szénégető szerint a kislányt csecsemő korában egy úr hozta hozzájuk, akit azóta nem láttak. A beteg kislány megtetszik Landrinnak, magához veszi és meggyógyítja. A kislányból viruló hajadon lesz, akit Galatheának neveznek el. Kiderül, hogy Galathea Roland gróf leánya, aki most magához akarja venni. Az orvos megkéri Galathea kezét, de a gróf először gőgösen elutasítja. Amikor a gróf a forradalom áldozatává válik, mégis Landrinra bízza a lányt. A forradalom azonban elválasztja a fiatalokat egymástól és Landrin csak akkor talál rá Galatheára, mikor az már Raymond gróf jegyese. Galathea csak kényszerből lett a gróf menyasszonya, aki korábban megmentette őt. Amikor bebizonyítja hűségét, Landrin boldogan vezeti őt az oltár elé.

Miért érdekes?
A forrásokban Vita Nova és Galathea címen szereplő filmek valószínűleg azonosak. A francia forradalom idején játszódó szerelmi drámában Bánky Vilma és Petrovics Szvetiszláv alakítják a két főhőst, akiknek játéka lenyűgözte a nézőket.

Alkotók
Gyártó: Star Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt.
Forgatókönyvíró: Sas Ede
Színészek: Bánky Vilma (Galathea), Kürti Erzsi, Petrovics Szvetiszláv (Landrin, orvos), Margittay Gyula, Mészáros Gyula, Kürthy Gizella

Filmkereső
Hangosfilm

Leadkép: Petrovics Szvetiszláv, ismeretlen kislány. Ismeretlen fotós. Forrás: NFI