Vörösbegy

Gaál Béla, 1921. Vörösbegy, a vöröshajú, félszemű kalandor a magyar filmtörténet egyik legeredetibb szélhámosa.

Bemutató: 1921. február 28. (Corso)
Műfaj: játékfilm, bűnügyi film, némafilm
Rendező: Gaál Béla

Státusz
Eredeti hossz: 6 felvonás, 2600 m
A filmből csak 22 képkocka maradt fenn.

 

Tartalom
Vörösbegy, a szellemességéről híres szélhámos a bravúros bűntetteket és lopásokat követ el. Egy nap megjelenik az Országos Bankban vörös hajával, üvegszemével, púposan. Ugyanitt randevúzik Dobonthy rendőrfőnök leánya, Erzsike és Dér Pista, a színész. A fiatalember odalép a pénztárhoz, hogy beváltson egy csekket, közben a lány egy nagyot sikolt, és elájul. Míg a jelenlévők Erzsikét élesztgetik, a furcsa gnóm elemeli a pénzt a pénztárból. Megindul a nyomozás. A rafinált Vörösbegy besurran a rendőrfőnök lakására, hogy Erzsikétől bocsánatot kérjen, amiért megijesztette őt a bankban egy műegérrel. A bájos bakfisnak megtetszik a vakmerő férfi, aki miközben udvarol a lánynak, 10 000 koronát ellop a rendőrfőnök íróasztalából. Dobonthy bosszút esküszik ellene, s maga akarja elfogni. Azt tervezi, hogy Vörösbegynek öltözve megy az álarcosbálba lányával. Épp maszkírozza magát, mikor Híres János meglátogatja. A detektívben feltámad a gyanú, hogy a rendőrfőnök és a szélhámos ugyanaz a személy. Az álarcosbálban a jelmezek miatt nagy a keveredés, és csak sok bonyodalom után derül ki, hogy valójában ki kicsoda. Amikor a rendőrfőnök le akarja tartóztatni Vörösbegyet, az szokásához híven kivágja magát. Levéve arcáról a félszemű maszkot, lekapva vörös parókáját, Bill Rops-ként mutatkozik be, és megkéri Erzsike kezét. Az elképedt rendőrfelügyelő neki adja leányát.

Miért érdekes?
A vöröshajú, üvegszemű Vörösbegy a magyar filmtörténet egyik legeredetibb szélhámos figurája. Vörösbegyet Csortos Gyula alakítja, aki lelkesedett a Moly Tamás népszerű, francia krimiket idéző detektívregényéből írt forgatókönyvért. A rendező, Gaál Béla, akinek ez volt az első filmje, és akinek nevéhez többek között a Meseautó is fűződik. A Vörösbegyet külföldön is sikeresen forgalmazták.

Alkotók
Gyártó: Star Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt.
Író: Moly Tamás (regény, Vörösbegy kalandjai, 1918-20)
Forgatókönyvíró: Pásztor Béla
Színészek: Csortos Gyula (Vörösbegy / Bill Rops [Glasauge]), Bartos Gyula (Famos János), Latabár Árpád (Dobonthy, a rendőrfőnök), Lóth Ila (Erzsike, a lánya), Tompa Béla (Dér István, színész), Boyda Juci, Fenyő Emil, Gaál Annie, Margittay Gyula, Posner Magda, Szarvasi Soma, Szirmai Imre, Torday Ottó, Vándory Gusztáv, Szerémy Zoltán, Radó Géza, Nick Winter, Grenidge, Igalits Sandy, K. Takács Ily

Külföldi forgalmazás
Németország (Glasauge)
Franciaország (Oeil de verre)

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb

Leadkép: Jelenet a filmből – előtérben Lóth Ila és Tompa Béla. Forrás: NFI